Щатският производител на потребителска електроника Apple е най-голямата по пазарна капитализация компания в света. Тази титла тя си заслужи до голяма степен благодарение на изключително успешния си продукт – смартфона iPhone.

Вижте още: Колко струва изработката на новия iPhone 6S?

Продуктът е изключително важен за компанията, като той генерира около 70% от печалбата й и допринася за това тя да прибира около 90% от общата печалба в сектора.

В светлината на съвсем скоро представения последен модел iPhone 6S, ето как еволюира този продукт с годините от неговото представяне през далечната вече 2007 година, според изданието CNN Money.

Phone - 2007

Първият модел се отличаваше с 3.5-инчов дисплей, 2-мегапикселова камера, 4 GB оперативна памет и едва 128 МВ вътрешна памет.

Моделът има достъп само до приложенията, инсталирани на него. Батерията издържа 6 часа браузване в интернет. Гърбът на смартфона е пластмасов, като устройството работи само в 2G-мрежите на AT&T. Продаван е за последно през юли 2008 година.

И макар към днешна дата тези характеристики да изглеждат неприемливи и морално остарели, то този продукт постави началото на революцията в света на смартфоните.

iPhone 3G - 2008

Второто поколение вече работи в 3G-мрежи, като вътрешната памет е повишена двойно – до 8 и 16 GB. Потребителите иматдостъп до магазина за приложения iTunes App Store.

Предлага се в два цвята – черен и бял, като все още се отличава с пластмасов гръб. Разполага с GPS и предлага сърфиране в интернет до 9 часа. За последно е продаван през юни на 2010 година.

iPhone 3GS - 2009

Вътрешната памет отново е удвоена, като смартфонът се предлага в два варианта – с 16 и 32 GB. Камерата вече е 3-мегапикселова, а оперативната памет 256 MB. За последно се продава през септември на 2012 година.

iPhone 4 - 2010

При този модел се наблюдава съществено подобрение в техническите характеристики. Дисплеят вече е „ретина дисплей“ с резоция 720 пиксела, като може да снима видео в HD-формат. Камерата е с LED-светкавица, 5-мегапикселова.

Оперативната памет се повишава до 512 МВ, като батерията издържа до 10 часа работа с интернет. Предлага се в два цвята – бял и черен с тяло от стъкло и неръждаема стомана. Продава се до септември 2013 година.

iPhone 4S - 2011

При този модел за пръв път се появява гласовият асистент Siri. Камерата става 8-мегапикселова, а моделът се предлага в три варианта – с 16, 32 и 64 GB вътрешна памет. Батерията издържа 9 часа, като за последно се продава до 2014 година.

iPhone 5 - 2012

Екранът вече става 4-инчов, като той е „ретина дисплей“ с резолюция 1080 пиксела. Оперативната памет е 1 GB, а камерата се запазва 8-мегапикселова.

Предлага до 10 часа работа с интернет, като тялото е алуминиево. За последно се предлага до септември 2013 година.

iPhone 5S - 2013

Моделът въвежда за пръв път сензор за пръстови отпечатъци.

iPhone 6 - 2014

Въпреки упоритостта на Apple, че потребителите нямат нужда от по-големи дисплеи, основният модел на компанията е с дисплей, повишен до 4.7 инча. Камерата е с оптична стабилизация, а батерията с живот до 11 часа браузване в интернет.

Представена е за пръв път и системата за разплащане Аpple Pay, използваща NFC-технология.

iPhone 6 Plus - 2014

През изминалата година компанията представя и първия си фаблет – модела с 5.5-инчов дисплей. Той се отличава, освен с по-голям дисплей, и със значително по-мощна батерия и подобрена камера.

iPhone 6S - 2015

Това е първият смартфон на Apple с чувствителен към натиск дисплей. Той се отличава с 12-мегапикселова камера, с възможност за снимане на видео в 4К-формат, както и 5-магапикселова задна камера.

Предлага се с възможност за избор между повече цветове, като дава възможност за работа в интернет до 12 часа.

iPhone 6S Plus - 2015

Фаблетът на компанията също е обновен, като предлага чувствителен на натиск дисплей, както и по-добра камера с оптична стабилизация, в сравнение с предшественика си.