Дългоочакваният нов модел смартфон на Apple ще бъде представен днес, а инвеститорите вече са отегчени.

Акциите на най-голямата по пазарна капитализация компания в света загубиха 6.2% от стойността си през последния месец - движение, което е доста нетипично в светлината на представяне на ново устройство.

Досега книжата на компанията са се повишавали средно с 5% в тридесетте дни преди представянето на нов модел. Това е първият път, когато те се понижават преди подобно събитие от представянето на първия iPhone през 2007 г.

Apple реализира около две трети от приходите си само от този продукт, както и 74% от брутната си печалба. Другите нови продукти на компанията – таблетът iPad, услугата за разплащане Apple Pay, умният часовник Apple Watch и музикалният магазин Apple Music все още не успяват да постигнат целта си – да диверсифицират бизнеса.

Движението в акциите на Apple дойде като „студен душ“ за инвеститорите, свикнали да регистрират печалби преди оповестяването на всеки нов модел от серията iPhone.

Акциите на компанията са се повишавали през 30-те дни до оповестяването на новото устройство в седем от последните осем години, независимо от посоката на пазара.

През 2010 година, например, акциите на Apple поскъпнаха с 8.5% за 30-те дни преди оповестяването на модела iPhone 4, на фона на спада за широкия индекс S&P 500 от 4.1% за същия период.

Акциите на Apple обаче са във фаза на корекция, след като се понижиха със 17% от пика си през юли, на фона на понижението на широкия индекс от едва 7.7%.