В центъра на усилията на SABMiller PLC да сключи по-изгодна сделка при придобиването си от най-голямата пивоварна компания в света Anheuser-Busch InBev NV стои една фамилия, чиито умения на масата за преговори я превърнаха в най-богатата в Колумбия.

От десетилетия фамилията Санто Доминго контролира сериозна мрежа от компании. Тяхната продажба на колумбийската пивоварна Bavaria през 2005 г. на SABMiller увеличи състоянието на клана от 2.2 млрд. долара многократно. В момента състоянието на фамилията се оценява на 14.8 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

В момента предвожданата от 38-годишния възпитаник на Харвард Алхенадро Санто Доминго фамилия е вторият най-голям акционер в SABMiller с 14-процентен дял и две места в борда на директорите. Това са хората, които InBev има нужда да привлече на своя страна, за да бъде подписаната предложената сделка на стойност 99 млрд. долара.

След като неговата компания бе отправила официална оферта, главният изпълнителен директор на AB InBev Карлос Брито обяви през миналата седмица, че смята, че фамилията е отворена към сключването на сделка по придобиването на SABMiller.

Той заяви, че частта с плащането с акции и пари в брой от офертата е “обмислена със и за тях,” с разбирането, че фамилията Санто Доминго ще подкрепят сделката.

Брито обаче обяви, че е изненадан, когато малко по-късно фамилията отхвърли офертата. “На този етап нямаме тяхната подкрепа,” каза той.

Брито също така отбеляза, че предварително условия за сключването на сделка е “окончателен ангажимент” както от страна на BevCo Ltd., холдинговата компания на Санто Доминго, и от Altria Group Inc. - тютюневата компания, която притежава 27-процентен дял в SABMiller и три места в борда на директорите. В сряда от Altria обявиха, че подкрепят предложението на AB InBev.

Тези, които познават добре фамилията, казват, че те умеят да изчакват, за да получат възможно най-добрата оферта с надеждата също така да запазят влиянието си в бизнес, в който участват от десетилетия.

Банкер, чиято компания е работила с фамилията Санто Доминго, споделя пред WSJ, че отхвърлянето на настоящата оферта е “стратегия в преговорите. Те контролират нещата.”

Вижте още: Как най-бедният бразилски щат роди един от най-богатите кланове

Бившият финансов министър на Колумбия Рудолф, който познава фамилията, казва, че това е клан със сериозни умения при сключването на сделки, който е успял през годините умело да увеличи значително състоянието си. Дядото на Алехандро Санто Доминго - Марио, увеличава състоянието на фамилията и го завещава на сина си - Хулио Марио Санто Доминго.

Сега това състояние, което до голяма степен се контролира от Алехандро Санто Доминго, който наследява покойния си баща, може да означава дори още по-голям дял в компания, в която според Хомес фамилията Санто Доминго отдавна е влюбена - пивоварството.

По-младият Санто Доминго, висок и елегантен предприемач, който живее в Ню Йорк и чийто годеж с британската аристократка Шарлот Уелсли наскоро бе отразен подробно от медиите, е наследил бизнес находчивостта на своя баща, твърдят хора, които познават фамилията.

“Виждам, че той е много способен,” казва Фабио Ечевери, биеш президент на сдружението, представляващо индустриалци ANDI.

Бащата на Санто Доминго бе известен с това, че отказвал примамливите предложения. През 1996 г. бразилецът Жорже Пауло Леман, който в момента е основен акционер в AB InBev, отправя оферта за пивоварната Bavaria, която фамилията отказва.

Според тогавашен консултант на фамилията тя е отхвърлила офертата, защото е подценявала потенциала на компанията.

В крайна сметка фамилията продава Bavaria на SABMiller за 2005 г., защото осъзнава, че пивоварната индустрия консолидира в световен мащаб.

Вижте още: Пет богати фамилии, които изгубиха всичко

Хулио Марио Санто Доминго, който бе внушителна бизнес фигура в Латинска Америка до смъртта му през 2011 г., успява да навлезе в най-различни сектори - от телевизия и радио до туризъм и основния авиопревозвач в страната. Той също така бе близък с политическия елит в страната.

През 90-те години той бе обект на сериозни критики, след като публично подкрепи тогавашния президент на Колумбия Ернесто Сампер, който бе обвинен, че е вземал пари за кампанията си от един от влиятелните наркокартели в страната. Сампер отрече да е вземал пари от наркотрафиканти, след което бе оправдан в парламента.

Тогава фамилията бе критикувана за това, че техните медии са пожалили президента, което бе отречено от Хулио Марио Санто Доминго.

Когато Bavaria се сля със SABMiller в една от най-големите сдлеки в Южна Америка, това донесе на фаимилията Санто Доминго 3.5 млрд. долара под формата на акции. Фамилията бе критикувана от някои членове на колумбийското правителство и от обществото за това, че представи сделката Bavaria-SABMiller като сливане, а не като продажба, с което избегна плащането на милиони долари данъци.

След смъртта на Хулио Марио Санто Доминго Алехандро контролира огромен портфейл от активи, заедно със своя братовчед Карлос Алехандро Перез Давила, който е бивш банкер в Goldman Sachs Group Inc. Санто Доминго е и управляващ директор на базираната в Ню Йорк компания за рисков капитал Quadrant Capital Advisors Inc.