Над 1 400 души досега са се самоубили, скачайки от високия 66 м мост Голдън гейт в Сан Франциско, но щатът Калифорния е решен да сложи край на самоубийствата.

Миналата седмица бе направена значителна стъпка по отношение на плановете за построяване на спасителна мрежа, предотвратяваща самоубийствата.

Бордът на директорите на моста Голдън Гейт и Агенцията по националите паркове на САЩ одобриха сделка, според която строителните компании ще могат да складират материалите си на територията на парковете.

Без тази сделка мрежата нямаше как да бъде поставена, защото Агенцията по националните паркове контролира земята, върху която е построен мостът.

Предпазната мрежа против самоубийства, която се очаква да струва общо 76 млн. долара, ще се простира на 6 метра под и на 6 м навън от пешеходните тротоари от едната страна на моста.

Вижте още: Най-популярните места за извършване на самоубийство в света

Мрежата ще бъде направена от кабели от неръждаема стомана, които ще "поемат" всеки човек, който падне върху тях и ще затрудняват излизането му оттам, докато не пристигне помощ, за да го извади, според Associated Press.

Бордът е одобрил строителството в края на миналата година, а скоро се очаква да бъдат приемани оферти. След като строителството започне, бордът очаква, че проектът ще бъде финализиран за около три години.