Откакто хората изоставят своя номадския начин на живот и започват да отглеждат собствената си храна, те се опитват да влияят на времето. В древността това означава, че извършват действия, като молитви, танци и жертвоприношения, които се смята, че се харесват на боговете.

Това е практика, която продължава хиляди години, като в някои части на света се среща и днес. В края на 19 век обаче хората предприемат по-драстични мерки по отношение на изменение на времето.

Един от първите устройства, което е тествано в тази посока, е Hail Cannon. Това е устройство с формата на фуния, което се предполага, че нарушава образуването на градоносни облаци.

Експлозивна смес от ацетилен и кислород се запалва в долната камера на машината. Когато взривът преминава през конуса и излиза от него, се получава ударна вълна, която се движи със скоростта на звука през образувания облак над нея. Вярва се, че ударната вълна нарушава фазата на образуване на градушката.

Вижте още: Как се образува градушката?

Устройството произвежда подобни взривове на всеки 4 секунди през периода, когато бурята се приближава и докато тя преминава през района. Смята се, че то преобразува ледените зърна в киша или дъжд.

Също така е от решаващо значение, че машината работи по време на приближаването на бурята, за да повлияе на образуващите се ледени зърна. В зависимост от размера, едно-единствено подобно съоръжение може да защити ограничен район от земеделска земя.

Подобни оръдия срещу градушка са използвани за първи път в средата на 19 век от италианците. С тях се защитават овощни градини и лозя.

Днес Mike Eggers Ltd в Нова Зеландия е производител и основен доставчик на подобни оръдия в Съединените щати. Тези машини се продават за около 50 000 долара.

Ефективността им обаче е неубедителна. Земеделските производители, които ги използват, се кълнат, че работят, а други посочват, че ударните вълни, които създават, са много по-мощни, но не се отразяват на образуването на градушката.

През годините популярността на тези устройства нараства, особено в Италия, където лозарите претърпяват огромни загуби в резултат на градушки. През 1899 г. там работят 2 000 подобни оръдия, а в края на 1900 г. броят им нараства до 10 000.

През периода 1902-1904 г. обаче градушки поразяват серизно страната което води до това много фермери да се съмняват в ефективността на оръдията. До 1905 г. те са изоставени.

Борбата с градушките е активно подновена в края на 1940 и 1950 г. в САЩ с помощта на самолети. По-късно оръдията срещу градушка също се връщат в играта, като намират употреба извън селското стопанство.

Автомобилният производител Nissan ги използва във фабриката си в САЩ, за да защитава своите чисто нови превозни средства, паркирани в двора й. От компанията настояват, че те работят.