Пътят на предприемача може да бъде самотен и изключително отговорен, тъй като понася на гърба си отговорността за цялата компания и служителите й.

„Един ментор, който инвестира във вашия личен и професионален растеж, е от съществено значение”, твърди Шахъроуз Царания, CEO и съозновател на Women 2.0. Тя очертава няколко предизвикателства пред стартъп предприемачите, които си търсят ментор и защо си струва да си намерите такъв.

Критично важно е да можете да обсъдите с някого идеите и решенията си. Заслужава си да имате среда, в която да усещате подкрепа.

Менторът инвестира в растежа ви, но не е обвързан по някакъв начин с успеха на начинанието ви. Поради тази причина менторът може да ви снабдява със свежа перспектива върху проблемите, които изпитвате. И най-вече можете да си позволите да говорите свободно пред него, тъй като не ви застрашава личната му изгода.

1. Посещавайте конференции.

Станете видими в своята индустрия, като посещавате релевантни събития и конференции. Бъдете наясно кои са хората в индустрията и забелязвайте всеки един, който работи и може да бъде свързан с развитието на бизнеса ви.

Именно от последните стават добри ментори. Те могат да съзрат потенциала във вас и да поискат да преуспеете.

2. Знайте какво не знаете.

Вашият ментор не е задължително да бъде някой, който постоянно да следи кариерния ви път. Всъщност, може да ви е по-полезно, ако не е така. Потърсете човек с опит в сферата, в която най-малко ви бива. Като предприемач вашата цел е да развивате компанията.

Ако искате да разширите познанията си към сфера извън вашата, потърсете ментор, който работи в тази сфера.

3. Изградете автентична връзка.

Оставете връзката между вас и ментора да се изгради по естествен път. Предоставете време, за да се положат основите. Впечатлявайте – покажете на утвърдилите се бизнесмени, че си заслужава да обърнат поглед именно към вас и бизнеса ви.

4. Поработете върху менторския си стил.

Усетете как менторът ви предпочита да протичат отношенията помежду ви. Може би той се държи неформално и без притеснение можете да му звъннете по всяко време, или пък – формално и се изисква предварително уреждане на среща.

Как предпочита да комуникира менторът – по имейл, по телефона или на лична среща.

5. Това не е младежки клуб.

Можете да изберете ментор, независимо от пола. Не се лъжете от факта, че повечето хора на ръководни постове са мъже. И жените ги бива. Дори можете да научите от тях много повече неща, тъй като по пътя към върха са преодолявали препятствия, с които другите не са се сблъсквали по пътя си.