Лоша новина за потребителите, които смятат, че спокойно могат да издържат две-три години с настоящите си устройства, защото им вършат идеална работа. Според Battery University, животът на литиево-йонни батерии, които се срещат при почти всички смартфони, е между 300 и 500 цикъла на зареждания.

Вижте още: Най-добрите евтини смартфони за октомври

За цикъл на зареждане се смята всяко включване на зарядното, когато батерията на смартфона е под 70% от капацитета си.

Така че технически батериите на смартфоните са предвидени да издържат между година и година и половина.

Изследвания на Battery University сочат още, че капацитетът на батерията може да бъде намален от около 94-88% до 84-73% след едва 250 цикъла на зареждане. Това е 10-15% намаляване на капацитета на батерията само за осем месеца.

Това е без да се отчитат други неблагоприятни за батериите фактори, като излагането им на високи температури или по-дългото им свързване със зарядно, дори когато са заредени на 100%.

Добрата новина е, че тези изчисления са направени на база на очакванията за зареждане на смартфоните от състояние на пълно изтощение до 100%. Тези, които не чакат батериите им да паднат напълно, на практика имат повече от тези между 300 и 500 цикъла на зареждания.

Тези, които слагат батериите си да се зареждат, когато са едва на 25% от капацитета си, на практика могат да увеличат цикъла на зареждания до между 2000 и 2500. Така се избягват щетите, които се нанасят, когато батерията се изтощи напълно.