Един нелегален афганистански мигрант почина при инцидент на българо-турската граница. Инцидентът стана близо до Средец. Пострадалият е на около 25 години.

Група от около 50 нелегални мигранти не се подчиниха на полицейско разпореждане и принудиха български полицай да употреби оръжие. По първоначални данни става въпрос за рикоширал куршум.

Категорично бе опровергана първоначалната информация, че нарушителите на границата са били въоръжени по време на инцидента и са влезли в престрелка със служителите на МВР, предаде БНР. Според други източници на границата нарушителят е бил прострелян, а на път за болницата е починал.

Това е първият случай на загинал мигрант при стрелба на границата от началото на бежанската криза, която обхвана Европа, посочва БГНЕС. Заради инцидента премиерът Бойко Борисов напусна срещата на върха на Европейския съюз и отпътува за София.

Към полунощ той уведоми председателя на Европейския съвет за инцидента. До края на заседанието той ще бъде представляван от президента на Литва Далия Грибаускайте, което е съобразено с правилата за срещите на европейските лидери.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, изразиха съпричастност с България. Ние сме с България, заяви Юнкер и съобщи, че е информиран за инцидента. Според Туск "най-важното нещо е опазването на външните граници на ЕС".

"Това което мога да кажа е, че около 22.00 часа трима служители се натъкват на 50 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите, вероятно от рикошет, е бил ранен и е починал", каза главният секретар на МВР.

Областната дирекция на МВР в Бургас съобщи, че главният секретар на МВР Георги Костов ще даде в Елхово брифинг в 08:00 ч. в РДГП – Елхово. Гранично-полицейското управление в град Средец, област Бургас, охранява малко под 24 км сухоземна граница. Структурно то е част от регионална дирекция „Гранична полиция“-Елхово.