Условията за добър стартъп бизнес са технологичен талант, много ресурси (особено когато икономиката е в застой) и няколко примера за успешни истории, които да покажат пътя.

Ето няколко дестинации, за които ще се изненадате, че отговарят на тези условия:

Стокхолм, Швеция

Благодарение на училища като Royal Institute of Technology, технологичните таланти вече са 20% от работната сила. Най-добрите успешни примери от Швеция са Spotify, Skype, SoundCloud.

Буенос Айрес, Аржентина

Градът има технологични таланти, едно от най-добрите инженерни училища в Латинска Америка се намира там, а рисковото финансиране расте. Най-добрите примери от там са тези на Mercadolibre и Zupcat.

Вижте още: Българска мобилна игра развива мисленето и тренира мозъка

Найроби, Кения

Столицата на Кения има голямо интернет и мобилно проникване и силна мобилна банкова система. Всичко това е ключово за дигиталните стартъп начинания.

Най-добрият успешен пример е M-Farm - който предлага на фермерите в страната възможност да научават цените в реално време на земеделските култури чрез SMS или с инсталиране на мобилно приложение на телефона.

Сао Паоло, Бразилия

Сао Паоло е на 12-о място в света като стартъп дестинация. Това обяснява защо толкова много компании за рисков капитал от Силициевата долина, като Redpoint Ventures например, инвестират там. Успешни примери – EasyTaxi и Dafiti.

Бангалор, Индия

Бангалор има огромно мобилно грамотно население и е привлякъл 2.3 млрд. долара рисков капитал миналата година. Най-успешните примери са Flipkart и FreshMenu.

Кълъмбъс, Охайо

Рисковият капитал там расте. През първата половина на 2015 г. стартъпите в града са привлекли 32.8 млн. долара.

За сравнение пред 2011 г. сумата е била 16.3 млн. долара. Успешни примери са бързо развиващите се стартъпи в здравеопазването като CoverMyMeds.

Рейкявик, Исландия

Градът с население само 200 хил. души е привлякъл компании за рисково инвестиране като Bru Venture Capital и бизнес инкубатори като Innovation Iceland and Startup. Добри примери са Audur Capital и Modio.

Монреал, Квебек

Градът се хвали с благоприятната си данъчна политика, конкурентно ниски наеми и силна индустрия за видео игри. Там изобилства от двуезични ресурси като Prêt à Entreprendre и Startup Canada. Най-успешният пример е PasswordBox.

Вижте още: България е най-добрата аутосорсинг дестинация в Европа

Алфарета, Джорджия

Алфарета е център за стартъпи за плащания, които използват ресурси като Alpharetta Technology Commission и здравата кабелно-оптична мрежа. Добър пример е Priority Payment Systems.

Лагос, Нигерия

Интернет проникването расте, отваряйки възможности за рисково финансиране в областта на електронната търговия.

Лагос е домакин на годишната African DEMO конференция и на бизнес инкубатора Wennovation Hub Initiative. Най-успешните примери са Hotels.ng и Konga.