Да пипнете настинка е гадно, но не и неизбежно. И докато 33 милиона диагнози всяка година предполагат, че това е нещо, което не може да се избегне, ето четири прости стратегии, които могат да ви помогнат да минете невредими през студения сезон.

Но трябва да сте наистина старателни и усърдни, като не само прочетете съветите, но и ги спазвате. Е, вероятно ще ви трябва и малко късмет.

1. Спрете да пипате лицето си
Този съвет може да изглежда очевиден, но пък е доста труден за изпълнение. Хората докосват лицата си средно по 3.6 пъти на всеки час, сочат изследванията.

Това е сериозен проблем, тъй като хората, които понякога докосват носа или очите си с пръсти, е с 41% по-вероятно да имат проблеми с горните дихателни пътища, отколкото тези, които пазят ръцете си на разстояние.

Въпреки че можете да хванете настинка по въздушно-капков път, най-ефективната форма на предаване на тази конкретна инфекция всъщност е в контакт със секрети по ръцете, които съдържат вируса.

Така че, ако ръцете ви докосват повърхността с вируса върху нея, а след това докоснете лицето си, можете лесно да отворите път на вируса към тялото си.

Ако не можете да спрете да докосвате лицето си, уверете се, че ръцете ви са максимално чисти. Това означава, че трябва да ги миене в продължение на най-малко 20 секунди, като отделяте внимание и на зони, като тези между пръстите си и под ноктите.

2. Наспивайте се
Недоспиването ви прави податливи на болести. Хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, е четири пъти по-вероятно да настинат, отколкото тези, които спят седем часа или повече.

Това може да се дължи на загубата на някои видове имунни клетки, наречени В и Т, които са от решаващо значение за предпазването ни от вируси.

Освен това липсата на сън е свързана с увеличения риск от възпаления.

Вижте още: 7 неща, които може би не знаете за настинките

3. Бъдете физически активни
Трябва да поддържате вашата физическа активност, дори и когато температурите навън паднат. Причината: хората, които тренират пет или повече дни в седмицата, имат до 46% по-малко болни дни, отколкото тези, които тренират един или по-малко дни от седмицата.

Когато тренирате, се повишават притокът на кръв и температурата на тялото ви, като мускулите ви се съкращават. Тези фактори сигнализират на тялото ви да активизира важни клетки, които се съхраняват във вашите лимфоидни тъкани.

Тези клетки след това се разпространяват из цялото ви тяло, което им позволява да открият и убият потенциални болестотворни натрапници.

4. Прегръщайте се
Подложените на стрес хора, които обаче често се прегръщат, е по-вероятно да са по-способни да се преборят с вируса, отколкото тези, които държат ръцете си далеч от околните.

Прегръдката е физически израз на социално подпомагане, а когато хората се чувстват подкрепени, те също чувстват, че по-добре могат да се справят със стреса.

А това е важно, защото самият стрес е свързан с повишен риск от настинки, вероятно защото той може да предизвика освобождаването на някои хормони, които не щадят имунитета.