Българският старт-ъп Пропърти Клуб (www.propertyclub.eu) обяви, че официално стартира първата си сделка за споделено финансиране на проект в недвижим имот. Компанията е пионер за региона, а подобни сделки, набрали вече голяма популярност в Съединените Щати, в Европа до момента са се случвали единствено в Испания и Англия.

Краудфъндингът (Crowdfunding) е популярен метод за финансиране по споделен начин на идея или проект от голяма група хора. В най-честия случай страните по една сделка са три – 1. Интернет Платформа, на която се предлагат проектите, 2. Хора, готови да предоставят финансиране и 3. Проектни Мениджъри, които реализират проектите. Целта на проектите може да варира от социални каузи, през подкрепа на бизнес проекти до финансиране с цел доходност.

Приложението на този иновативен начин за събиране на финансови средства в сферата на вложения в недвижими имоти е сравнително ново, но бързо набиращо популярност на Запад.

Предимствата са в скоростта на набиране на средствата и изпълнение на сделките, с възможност за постигане на доходност 5 до 10 пъти над депозитните нива.

Очакванията на собствениците на платформата са, че развитието на този сегмент в Европа предстои. Ефтим Ефтимов, управител на Пропърти Клуб, коментира: "Надяваме се този тип сделки да допаднат на широк кръг хора в България и бързо да се изгради доверие между нас и клиентите. От първия ден на развитие на бизнеса сме се фокусирали върху това да предлагаме прозрачна услуга, в която всички позитиви и рискове да бъдат ясно изказани, защото сме наясно, че друг начин за развитие на подобен бизнес в България няма."

Сега компанията е в очакване да изтече 14-дневния срок за набиране на капитала по първия й проект, който е инвестиция за покупка, ремонт и препродажба на апартамент в гр. София, при очаквана над-пазарна доходност.

За подпомагане на процеса и за да застане на страната на потенциалните клиенти споделено, Пропърти Клуб ще съфинансира между 30% и 50% от размера на проекта. Очакванията на компанията са при успешно финансиране да бъдат пуснати още поне три проекта до края на годината.