Скандалът, свързан с дизеловите автомобили на най-големия европейски производител - Volkswagen, се отразява негативно не само върху цените на акциите на компанията, но и върху цените на автомобилите.

Според данни на консултантската компания Edmunds.com цената на употребяваните автомобили с марката Volkswagen в САЩ се е понижила с 6.5% за периода 1 септември – 9 октомври.

Вижте още: Volkswagen изтегля 8.5 милиона автомобила от Европа

Средната им цена се е понижила до 10 586 долара на 18 септември - ден след големия скандал, спрямо 11 319 преди това, сочат данните на консултантската компания.

„Спадът в цената отразява голямата несигурност, свързана с тези 500 000 автомобила в САЩ“, коментира Джесика Колдуел от Edmunds.com.

Понижението в цените на немските автомобили е напълно в противовес с общия ръст от 7.6% в цените на колите втора ръка в САЩ през второто тримесечие на годината.

Регулатори и потребители искат отговор на въпроса как проблемът ще бъде решен и колко време ще отнеме това. От компанията все още не дават коментар по темата.

От компанията за търговия с автомобили втора ръка TrueCar отчитат спад от 57% в търсенията на дизелови автомобили на комапнията след развихряне на скандала.

От Swapalease.com отчитат спад с 50% на лизинговите договори за покупка на автомобили от компанията през октомври.