Акциите на най-големият европейски производител на автомобили – Volkswagen загубиха над 35% от стойността си от началото на скандала, свързан с измамата при тестовете на вредните емисии от дизеловите двигатели на някои модели на компанията в САЩ.

Вижте още: В САЩ заваляха искове срещу Volkswagen

Но според швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse, цената на акциите на немският производител могат да паднат с още 20%.

В писмо към клиентите на банката се казва, че „пазарът все още не е дисконтирал напълно, реалните последствия от скандала“.

Първият голям разход ще е цената за ремонтиране на проблема при дефектните автомобили. Само в петък от VW са изтеглили 4 000 автомобила от пазара само във Великобритания.

Според прогнози на Credit Suisse скандалът може да струва на компанията между 23 и 78 милиарда евро.

В най-добрият вариант Volkswagen ще се размине с разход от само 300 евро на засегнат автомобил. При най-лошия този разход може да се повиши до 2000 евро.

На второ място от инвестиционна банка поставят под голям въпрос бъдещето на финансовия и застрахователен бизнес на компанията.

Цената за финансиране на финансовия бизнес на немската компания се е повишила значително. Лихвите по облигациите на компанията вече регистрираха ръст от 200 базисни пункта.

Въз основа на тези заплахи пред VW, от Credit Suisse заключават, че е налице по-нататъшен ръск за загуба на пазарна капитализация от досега регистрираните 32 милиардо долара. Колко точно повече?

Ценовият таргет е поставен при ниво от 83 евро за акция, при настоящи нива на търговия от 105 евро. Това е понижение от 21% от настоящите нива.

Най-впечатляващото в тази прогноза е, че тя е направена на база на развитието на най-добрия сценарий за немският производител на автомобили.