В светлината на скандала с дизеловите автомобили на Volkswagen ще погледнем какво се случва с цената на горивата у нас и поевтинява ли дизелът на пазарите в ЕС?

Цената на най-масовия бензин А95 е при ниво от 2.09 лева за литър по родните бензиностанции, което е понижение с 8 стотинки за литър, или 3.7% от началото на месеца. Това е най-ниското ниво на бензина за последните седем месеца (според данни на сайта fuelo.net).

За сравнение най-ниската стойност на бензина при ниво то 1.88 лева за литър бе регистрирана през последната седмица на януари.

Справка сочи, че с по-ниски цени на бензина се отличават Полша и Литва, където те са съответно 1.97 лева и 2.07 лева за литър.

Иначе средната цена на бензина в страните от ЕС е при ниво от 2.45 лева за литър.

Как стоят нещата при дизела?

Дизелът продължава да е съществено по-евтин от бензина по отношение на средните си цени в ЕС. Той е при ниво от 2.23 лева, или с 9% по-евтин от бензина за литър.

У нас тенденцията е противоположна, като дизеловото гориво е по-скъпо от бензиновото, като цената му е 2.11 лева за литър. От началото на месеца обаче, дизелът е поевтинял с осем стотинки.

Поевтиняването в цената на бензина и дизелът става в условията на стабилизиране на цената на петрола на международните пазари. Петролът се търгува без промяна в нивата си спрямо началото на месеца, след като в края на август достигна шест и половина годишен минимум от който бързо се оттласна.