Брентът се понижи днес до нов шест и половина годишен минимум и напълно логично е да погледнем към пазара на горива у нас.

На фона на поевтиняването на петрола на международните пазари с над 5% през последните близо две седмици, цената на най-масовото гориво у нас – бензин А95, се запазва без промяна при ниво от 2.29 лева за литър.

Така цената на литър бензин в България е с около 6 стотинки по-висока от тази в Австрия и с близо 12 стотинки по-висока от Полша, където се радват на най-евтиния бензин сред страните от ЕС. С по-ниски цени на бензина се отличават още страни като Естония, Латвия и Литва.

Добрата новина за шофьорите е, че дизелът най-после стана по-евтин от бензина в средата на август. Тенденцията дизеловото гориво да е по-евтино властва на останалите европейски пазари на горива от години. У нас обаче дизелът бе по-скъп от бензина през последната година.

И макар по-евтин от бензина, дизелът остава доста скъп, сравнен с останалите страни в ЕС. При цена от 2.27 лева за литър горивото е при средната цена за страните от ЕС.

С по-евтин дизел от този у нас се отличават цели шестнадесет страни членки на ЕС, или над половината.

На фона на почти изравнените цени на бензина и дизела у нас, дизелът е по-евтин от бензина в ЕС с цели 12.5%.