Спокойствието на петролния пазар най-вероятно ще се прехвърли и към втората половина на годината, смятат анализатори. Петролът се е търгувал в диапазон от 5 долара през юни, което е най-тесният му рейндж от 19 месеца насам.

В същото време търгуваните обеми са най-ниски от декември, а броят на отворените фючърсни контракти е най-малък от януари насам.

Вижте още: Бензинът в ЕС поскъпва, въпреки поевтиняването на петрола

Фючърсите на щатския суров петрол са при нива от около 60 долара за барел през последните два месеца. Средната цена на петрола се очаква да е 59 долара през третото тримесечие и 63 долара през четвъртото, според прогнози на 22 анализатори в Bloomberg.

Пазарът се е абстрахирал от всякакви новини. Нито спекулациите за връщането на иранския петрол на международните пазари, нито дългоочакваният спад в производството на суровината в САЩ оказват въздействие върху цената на петрола през последните седмици.

„Пазарът е намерил своето равновесие и не виждам никикви причини за нарушването на рейнджа“, смята Майкъл Хайли, суровинен стратег в LPS Partners Inc., цитиран от Bloomberg. “Налице е пълно съответствие между търсенето на бензин и предлагането на петрол“, допълва още специалистът.

В условията на затворени щатски пазари днес и предстоящия референдум в Гърция в неделя, към който са отправени погледите на почти всички пазарни участници, брентът се понижи днес до нива от 61.60 долара за барел с доставка през август.

Индексът, следящ волатилността при петрола, е при нива от 29, които са най-ниските от октомври насам.

През изминалото тримесечие инвеститорите изтеглиха 1.02 милиарда долара от индексните фондове, което бе най-голямото теглене на средства от юни 2009 година насам. Това определено съдейства за понижението в цената на петрола.

Производството на ОПЕК е било при нива от 32.1 милиона барела на ден през юни, или над квотата от 30 милиона барела за 13-и пореден месец. Производството в САЩ е възлязло на 9.6 милиона барела през изминалата седмица, което е близо до рекордна стойност.