Цената на петрола достигна вчера най-високите си нива от началото на годината, като брентът достигна нива от над 67 долара за барел с доставка през юни. Щатският суров петрол се повиши над психологическата граница от 60 долара за барел с доставка през юни.

От дъното си през март щатският суров петрол е добавил 15 долара към стойността си, а брентът е поскъпнал с близо 20 долара.

Виж още: Петролен шок може да е следващият проблем за пазарите

Това накара редица специалисти да изразят опасения, че поскъпването на суровината е твърде бързо и се случва за твърде кратък период.

Броят на шистовите находища, добиващи петрол в САЩ, намалява с рекордни темпове, като се е понижил с над 50% само през последната година. Това инициира намаляване на запасите от петрол в САЩ с 3.9 милиона барела за седмицата до 1 май - спад, значително изпреварил средните очаквания на анализаторите.

Малцина анализатори предвидиха поскъпването на петрола до настоящите му нива и то за период само от две-три седмици. Спекулантите завишиха бичите си залози за цената на петрола до най-високите им нива от няколко години насам. Оптимизмът обаче може да не бъде оправдан.

При последните случаи, когато инвеститорите са били толкова позитивно настроени за цената на петрола, суровината отбелязваше значителни понижения, припомнят суровинни трейдъри от Saxo Bank.

Подобни коментари правят и специалисти от Commerzbank. От там очакват цената на петрола да се върне под границата от 50 долара за барел.

Специалистите припомнят, че петролните запаси все още са при най-високите си стойности от 80 години насам. Запасите от 487 милиона барела ще трябва да се понижат значително, преди да се оправдаят настоящите високи цени на петрола, според анализатори.

Наличието на потенциал за достигане на сделка с Иран във връзка с ядрената програма на страната е друг фактор, който може да окаже низходящ натиск върху цената на петрола, смятат специалисти.

Друг основен въпрос на пазара е колко ефективни могат да станат компаниите, добиващи шистов петрол, и дали ще станем свидетели на по-нататъшна консолидация или фалити в сектора.