Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, се повиши до нов седемгодишен връх днес, насочвайки се към седмичен ръст. Вчера технологичният индекс Nasdaq се повиши до нова рекордна стойност, докато доларът се движи в тесни граници в условията на липса на ключови данни за щатската икономика.

Индексът MSCI Asia-Pacific се повиши с 0.2%, след като по-рано през деня се повиши до най-високата си стойност от януари 2008 година насам. За седмицата той добави 0.4% към стойността си.

Японският Nikkei се понижи с 0.7%, след като достигна 15-годишен максимум, но все още е отбелязал ръст от 2% за седмицата.

„Предвид на силното повишение на японския индекс в краткосрочен план е възможна корекция“, според Хикару Сато, главен технически анализатор в Daiwa Securities.

Широкият индекс S&P 500 се доближи на няколко пункта от върха си, но не успя да го преодолее. Това инициира заличаване на част от спечеленото от индекса, в края на вчерашната борсова. В крайна сметка индексът приключи с повишение от близо 5 пункта до 2 112.93 пункта.

„Явно пазарът връща очакванията си за повишение на лихвите от страна на Фед“, коментира Митул Котеча, ръководител на звеното за валутна търговия на Barclays в Сингапур, цитиран от CNBC. “Определено това е нещо, което тревожи инвеститорите“.

И докато повишение на лихвите през юни изглежда малко вероятно, Фед все още се очаква да повиши лихвите през тази година, в зависимост от излизащите за щатската икономика данни.

„Всяка слабост на долара най-вероятно ще е слаба, като поскъпването му е много вероятно към края на годината“, допълва още Котеча.

Доларът се търгува стабилно при нива от 119.56 йени, под най-високата си стойност от вчера при 120.10 йени. Еврото се търгува при нива от 1.0789, което е далеч над най-ниската стойност на показателя от вчера при 1.0666.

Поскъпването на единната валута се случи след признаците за напредък в преговорите между Гърция и кредиторите й.

Петролът отбеляза съществено повишение вчера, след подновените бомбардировки от Саудитска Арабия и съюзниците й в Йемен. Брентът с доставка през юни поскъпна до нива от 64.50 долара за барел, или повишение от близо два долара вчера. Най-високата достигната стойност при суровината бе при ниво от 65.58 долара за барел.

Златото с незабавна доставка се понижи, като благородният метал с незабавна доставка се понижи до 1 191 долара за унция.