Цената на петрола ще продължи да се понижава и ще достигне нива между 35 и 40 долара за барел през второто тримесечие на настоящата година, прогнозираха специалисти по време на 18-ата годишна инвестиционна конференция Credit Suisse Asian Investment Conference.

Цената на суровината може да се понижи дори под посочените нива, макар и за кратък период от време, според Ферейдун Фешараки, изпълнителен директор на FACTS Global Energy.

Виж още: Инвестирайте в петрол, съветва Робърт Шилер

„На практика, няма под за дъното на петрола. Може да се каже, че долната граница на потенциалния спад е 20-25 долара за барел - нивата, при които щатските шистови производители добиват петрол“, допълва още Фешараки.

Щатският суров петрол и брентът се търгуват при нива от 46 и 55 долара за барел по време на азиатската сесия днес.

Ситуацията за петрола може да се влоши допълнително при евентуално достигане на споразумение между САЩ и Иран, свързано с ядрената програма на последната. Това би довело до вдигане на санкциите срещу Иран и потенциално ново поевтиняване на петрола с 5 долара.

Като част от сделката при подобно споразумение, Иран би повишил произвеждания петрол до предкризисните нива, които са 1.2 милиона барела по-нагоре спрямо настоящите нива. Това е лоша новина за предлагането на суровината, което и без друго превишава търсенето към настоящия момент, според пазарни наблюдатели.

Според специалистите наблюдаваната силна обезценка в цената на петрола се предопределя от отказа на ОПЕК да намали производството си.