Цената на петрола се понижи с около процент по време на азиатската сесия, след като Саудитска Арабия заяви през уикенда, че едва ли ще ограничи производството си, за да подкрепи цената на петрола.

От началото на спада в цената на петрола през юни на миналата година анализаторите очакват ОПЕК да намали производството си. Това обаче не се случва на този етап. От картела аргументираха липсата на подобно решение с факта, че така би се понижил делът на производството му в световния добив.

Бумът в добива на шистов петрол в САЩ инициира сериозно нарастване на дела на страната от световното производство.

„Опитахме се, проведохме срещи и не успяхме, защото останалите страни смятат, че ОПЕК трябва да изнесе отговорността“, коментира енергийният министър на Саудитска Арабия. „Делът на ОПЕК в световното производство е 30%, а 70% се произвежда от страни извън картела. Ако искаме да подобрим цените, всеки трябва да участва“, коментира още Али ал-Наими в неделя.

Фючърсите на петрола тип брент се търгуват при нива от 54.79 долара за барел рано тази сутрин, като понижението им за деня бе в размер на 53 цента.

Азиатските индекси стартираха седмицата с повишения, след като поевтиняването на долара подхрани ръста на щатските индекси в края на миналата седмица и те са на крачка от нови рекорди.

Японският Nikkei добави 1.1% към стойността си до ниво от 19 769.71 пункта, регистрирайки нов 15-годишен максимум.

„Настроенията на японския пазар са позитивни и психологическото ниво от 20 000 пункта може да бъде достигнато в краткосрочен план“, коментира Исао Кубо, валутен стратег в Nissay Asset Management.