Азиатските индекси се повишиха днес, следвайки ръста на щатските вчера. Изказвания на ръководителя на Фед накараха инвеститорите да не очакват резервът да бърза с повишение на лихвите във водещата световна икономика.

Данни за повишение на активността в промишления сектор в Китай също съдействаха за положителните настроения в Азия. Индексът PMI се е повишил до 50.1 пункта, което превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 49.5 пункта.

Индексът MSCI Asia-Pacific добави 0.8% към стойността си, като японският Nikkei прекъсна петдевния си ръст и се понижи с 0.1%. Китайският Shanghai Composite загуби 0.7% от стойността си.

Щатските индекси се повишиха вчера до нови рекордни стойности, като индексът S&P 500 приключи при нива от 2 115.5 пункта, а Dow Jones завърши при 18 209.19 пункта.

Вчера данните за щатската икономика бяха разнопосочни, като ръстът в цените на имотите и активността в сектора на услугите подкрепиха тезата за силно представяне на водещата световна икономика, но потребителското доверие се е понижило.

Коментарите на Джанет Йелън изпратиха лихвите по двугодишните облигации до две и половина седмичен минимум, като в същото време инициираха поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути.

Петролът добави 0.4% към стойността си до ниво от 58.87 долара за барел, превъзмогвайки негативния натиск от очакванията за ръст на запасите в САЩ през изминалата седмица.

Спот цената на златото добави 0.9% към стойността си до ниво от 1 211.30 долара за унция.