Вероятността за корекция между 10 и 20% на щатските пазари до юли е по-голяма от всякога, според пазарни наблюдатели. Инвеститорите трябва да са изключително внимателни в условията на продължаващ вече седем години „бичи пазар“ в САЩ, според Джеймс Костохриц, анализатор в JK Market Insights.

Р. Шилер: Обмислям излизане от щатския пазар

„Списъкът на факторите, които да тревожат инвеститорите на щатските пазари, през тази година е по-дълъг от обикновено“, пише Костохриц.

Индекъст на сините чипове Dow Jones Industrial Average се е повишил с 1.5% от началото на годината, а широкият S&P 500 е добавил 2.3%.

Ето 10-те основни рискове пред пазара, според специалиста:

1. Старостта на бизнес цикъла

Настоящият възходящ бизнес цикъл е вече на 67 месеца, което създава опасения, че може да е изчерпан и да бъде последван от рецесия.

2. Силният щатски долар

Силният долар наранява щатските компании, особено експортно ориентираните, като прави щатските стоки по-слабо конкурентоспособни на международните пазари.

3. Фед

Фед промени тона си по отношение на лихвите, които са при рекодно ниски нива. Доброто представяне на щатската икономика и пазарът на труда са други фактори, които повишават вероятността от ръст на лихвите през тази година.

4. Ниската цена на петрола

Евтиният петрол се оказва, че е по-скоро пречка, отколкото стимул за щатската икономика. Американците не харчат спестените от горива долари, а ги спестяват. Това, заедно със спада в печалбите на петролните компании, може да се окаже сериозен прът в колелото на американската икономика.

5. Печалбите

Това е един от най-сериозните проблеми, според Костохриц. Налице е сериозна опасност за нулев ръст и дори свиване на печалбите при компаниите от широкия индекс.

6. Финансовите оценки

Въпреки че много от пазарните наблюдатели смятат, че пазарът не е надценен въз основа на съотношението цена-печалба на Шилер, съотношението е при високи в исторически план стойности.

7. Гърция

Инвеститорите могат и да подценяват възможността за потенциално негативно развитие на казуса с Гърция и потенциалното излизане на страната от еврозоната и последствията от него.

8. Украйна

Ескалиране на напрежнието, свързано с Украйна, все още е възможно, а споразумението за примирие изглежда доста крехко.

9. Китай

Китайската икономика се забавя, като правителството на страната се очаква да предприеме фискални и монетарни стимули за избягване на „трудно презимяване“. И все пак успехът за постигането му не е гарантиран.

Виж още: Седем признака за настъпване на мечи пазар

10. Геополитическа нестабилност

Нарастване на напрежението в бедни петролни страни, като Венецуела и Иран, изглежда все по-вероятно. Терористичната заплаха също не е за подценяване.