Енергийният предприемач Бон Пикенс очаква цената на на петрола да достигне 70 долара за барел до края на годината, както и да видим цени между 80 и 90 долара в рамките на следващата година - година и половина.

Намаляващият брой на находищата, добиващи шистов петрол в САЩ, ще е в основата на ръста в цената на петрола, смята Пикенс, цитиран от финансовото издание CNBC.

Виж още: Какво ще е възстановяването на петрола?

През изминалата седмица данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes посочиха намаляване на броя на петролните находища в САЩ до 866. За сравнение, този брой достигна пик от 4 530 през 1981 година и достигна дъно през 1999 година при 488.

Според Пикенс спадът в цената на петрола е отрезвила пазара, след като твърде много находища в САЩ добиваха петрол и търсенето изпревари предлагането.

Спадът с над 50% в цената на петрола обаче допринесе за това неефективните находища да бъдат закрити и да останат само тези, които са финансово изгодни.

Петролът отново поевтиня днес, като щатският суров петрол се търгува под 43 долара за барел. Поевтиняването се случи, след като енергийният министър на Кувейт заяви, че страните от ОПЕК не са имали избор да ограничат производството си.

Пикенс също прогнозира цената на газта да се повиши до 6 долара в следващите пет години спрямо настоящите й нива от 2.90 долара.