Продължаваме да проверяваме всеки две седмици какво се случва с цената на бензина и дизела у нас. След като последния път установихме, че сме „бързи в поскъпването на бензина“, за съжаление на потребителите, ситуацията продължава по доста сходен начин.

Петролът е поскъпнал с около долар и половина, или 2.5%, на международните пазари за разглеждания период, а най-масовият бензин – А95, добавя към стойността си 4.3% по родните бензиностанции.

За сравнение, средното повишение на горивото в ЕС за последните две седмици е в рамките на около 2%.

Ускореният темп на повишение в цената на бензина ни отдалечава от първото място в класацията по най-евтино гориво.

С цена на горивото от 1.104 евро за литър (според данни на energy.eu), страната ни е вече на пета позиция в ЕС. Най-евтино остава горивото в Полша (1.032 евро за литър), следвана от Естония (1.059 евро за литър), Латвия (1.079 евро за литър), Литва (1.08 евро за литър) и Чехия (1.098 евро за литър).

За сравнение, преди две седмици бяхме с четвъртия най-евтин бензин.

Ситуацията при дизела е далеч по-лоша. Бензинът у нас остава с над 6% по-скъп от дизеловото гориво, което е най-големият спред между двете горива в ЕС. За сравнение, дизелът в ЕС е средно с 5.5% по-евтин от бензина.

Дизеловото гориво е по-евтино от това у нас (1.17 евро за литър) в страни като Испания, Словакия, Полша, Люксембург, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Австрия.