Очакванията, че поевтиняването на петрола, респективно на горивата в САЩ, ще окаже ползотворно въздействие на икономиката на този етап не се оправдават.

Средното американско семейство харчи с около 750 долара по-малко за горива на година, или около 1000 долара, като се вземат предвид и данъците. За сравнение, мерките за стимулиране на икономиката, предприети от Фед през 2008 година, носиха 600 долара на средното американско семейство.

Очакванията на анализаторите бяха, че тези спестени средства ще се върнат обратно в икономиката под формата на повече потребителски разходи. Оказва се обаче, че това не се случва.

Нещо повече, продажбите на големите търговски вериги през януари са регистрирали леко понижение. Американците са похарчили с 6.7 милиарда повече през януари, в сравнение с ноември на миналата година.

Въпросът, който всички си задават, е къде отиват спестените средства? Отговорът – в банките. Въпреки рекордно ниските лихви, процентът на спестяване през декември се е повишил до 4.9% спрямо 4.3% предходния месец. Така се оказва, че средствата, които не отиват за горива, на практика отиват в банковите сметки.

Изключително малък процент от домакинствата в САЩ имат заделени средства „за спешни събития“, което явно ги кара да започнат да се замислят.

Американците не очакват ниските цени на петрола да се задържат дълго и затова те не променят потребителските си навици, вместо това заделят повече средства „като резерв“. Този песимизъм не е осебено добър за ръста на щатската икономика.