Темата за цената на бензина е изключително актуална предвид на сериозното поевтиняване на петрола на международните пазари.

И докато това се отразява силно върху цената на горивата на пазари с по-малки данъци и такси (като САЩ например), спадът в цената на бензина в Европа и у нас е значително по-слаб (тъй като петролната компонента формира около 40% от стойността на горивото).

При цена от 1.18 евро за литър от най-масовия бензин А 95 у нас, горивото попада на 50-а позиция в света по висока цена, сред 156 страни.

С най-високи цени продължават да се отличават страни от Европа – Норвегия, Италия и Холандия. Другите страни, попълващи топ 10 при най-високите цени на бензина, са Хонконг, Турция, Дания, Гърция, Великобритания и Ирландия.

Както се вижда, европейските страни доминират в класацията по най-високи цени на бензина и това се предопределя от политиката им за налагане на мита и акцизи на горивото.

Средната цена на бензина в Европа е 1.37 евро - над два пъти повече, в сравнение с цената от 0.65 евро за литър в САЩ.

С най-ниски цени на бензина се отличават страни, които субсидират цените на горивата. Въпреки незавидното си икономическо положение, Венецуела продължава да поддържа най-ниската цена на бензина в света – при ниво от едва 1 евроцент за литър.

Следват Сирия, Либия и Саудитска Арабия с цени на горивото от съответно 4, 10 и 13 евроцента за литър.