Азиатските индекси се понижиха минимално днес, след като лихвите по щатските и немските дългови ценни книжа се повишиха и намалиха апетита към риск на инвеститорите.

Междувременно инвеститорското внимание продължава да е насочено към Гърция и възможността за намиране на решение до края на тази седмица.

Т. Лий: Ръст от 10% за щатските акции

Еврото запази ръста си спрямо долара от вчера, след данните за инфлацията в еврозоната, и рано тази сутрин се търгува при нива от 1.1182 долара.

Японският Nikkei 225 загуби 0.3% от стойността си, докато австралийският основен индекс заличи 1.1%. Шанхайският индекс се понижи с 1.4% след продължаващите първични публични предлагания в страната.

„Налице са сериозни причини фондовите пазари да преживяват сериозна волатилност в момента“, коментира Тим Шрьодерс, портфолио мениджър в Pengana Capital Ltd. Налице е експлозивен ръст на азиатските пазари, особено в Китай и Япония. Вероятността за сделка с Гърция в последния момент е много голяма, но най-вероятно ще има още драми преди това“, допълва още специалистът.

Гръцкият премиер заминава за Брюксел за среща с европейските си партньори и там той се очаква да получи последни предложения от страна на кредиторите. В петък предстои плащане на Гърция по дълга й в размер на 300 милиона евро, за което страната може и да не намери средства, ако не бъде постигнато споразумение, според пазарни наблюдатели.

Петролът поевтиня вследствие на очакванията ОПЕК да не обяви ограничаване на производството си на предстоящата в петък среща.

Брентът загуби 0.6% от стойността си до ниво от 65.09 долара за барел с доставка през юли.

Златото отбеляза леко повишение заради поевтиняването на долара и се разменя рано тази сутрин за 1 193 долара за унция с незабавна доставка.

Среброто се търгува при нива от 16.76 долара за унция с незабавна доставка.