Щатските индекси съумяха да заличат загубите си от вторник и приключиха вчерашния ден с повишения. Технологичният Nasdaq добави 1.5% към стойността си до ново рекордно ниво на затваряне от 5 106.59 пункта.

Широкият S&P 500 завърши деня с повишение от 0.9% при ниво от 2 123.48 пункта, Dow нарасна със 121.45 пункта, или 0.7%, до 18 162.99 пункта.

Вижте още: Възможно е да е формиран връх за щатските индекси

Индексът MSCI загуби 0.6% от стойността си. Китайският CSI300 се понижи с 1.6%, докато шанхайският основен индекс се понижи с 1.4%.

Японският Nikkei за пореден път се разграничи от негативния тренд и добави 0.7% към стойността си. Това бе 10-ото му поредно повишение и най-дългата печеливша серия за индекса от 1988 година насам. Той скочи до нов 15-годишен връх.

Слабостта на японската валута, която се понижи до нов 13-годишен минимум спрямо долара, бе в основата на ръста на японските акции.

“Очаквах пазарът да коригира вследствие на дългата му печеливша серия, но противно на моите очаквания, той се повиши заради слабата йена“, според Масаши Ода, главен инвестиционен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Налице е оптимизъм за намиране на решение на гръцката криза, изразен от официални гръцки представители. Министърът на икономиката на Гърция Йоргос Статакис заяви вчера, че са преодолени ключови противоречия с европейските партньори и е оптимистично настроен за потенциално скорошно намиране на обща позиция.

Доста по-негативни бяха коментарите от страна на немския финансов министър Волфганг Шойбле, според когото не е постигнат много голям прогрес в преговорите.

Пазарни наблюдатели коментират, че до споразумение трябва да се стигне до 5 юни, когато Гърция е изправена пред плащане по дълга си, за което вече няколко официални представители на страната заявиха, че няма да има средства.

Петролът се възстанови леко след двудневния си спад. Брентът с доставка през юли добави днес 0.7% към стойността си - до ниво от 62.51 долара за барел.

Златото продължава да се търгува трайно под 1 200 долара за унция, като се разменя при нива от 1 189 долара за унция с незабавна доставка.