Щатските индекси приключиха вчерашната борсова сесия при нови рекордни стойности. Това инициира ръст на азиатските индекси, като особено силно бе повишението на китайските основни индекси.

Широкият S&P 500 приключи с повишение от 0.3%, или 6.47 пункта, до 2 129.20 пункта, завършвайки при нова рекордна стойност за трети пореден ден.

Dow добави минималните 0.14% към стойността си до 18 298.88 пункта, което бе вторият му пореден ден на рекорди. С най-много нарасна технологичният Nasdaq – с 0.6% до 5 078.44 пункта.

Индексът MSCI Asia-Pacific се повиши с 0.2%, воден от ръста на шанхайския индикатор, добавил 2.6% към стойността си.

Японският Nikkei се повиши с 0.7%, достигайки триседмичен максимум, докато другият основен индекс Topix нарасна с 0.5%.

„Когато апетитът към риск на инвеститорите се възстанови, последните започват да отделят повече внимание на оценките на компаниите“, коментира Хироюки Накаи, главен стратег в Tokai Tokyo Research Center.

„Около 40% от компонентите на Topix се търгуват под счетоводната си стойност, така че инвеститорите могат да поглеждат именно към такива компании“, прогнозира още Накаи, цитиран от CNBC.

Все повече специалисти започват да изразяват позитивни прогнози за пазара, като вчера анализатори припомниха, че обикновено са нужни поне три повишения на лихвите, преди да се регистрира сериозен спад на щатските индекси.

Виж още: Трябват поне три повишения на лихвите преди сериозен спад на щатските индекси

От друга страна, по-песимистично настроените анализатори коментират, че се чудят от кое да се притесняват повече – от евентуалното повишение на лихвите или от толкова голяма слабост на щатската икономика, че повишението на лихвите да бъде отлагано вечно.

„Опасенията на Фед са не от вдигане на лихвите и последствията от това за икономиката, а по-скоро от това, че възстановяването на икономиката може да загуби момент“, според Стивън Ингландър, глобален стратег в CitiFX, цитиран от CNBC.

Щатските държавни облигации поевтиняха и лихвите по 10-годишните облигации се повишиха до 2.237 процента спрямо затварянето им в понеделник при нива от 2.228 процента.

Спот цената на златото се понижи с 0.2% до 1 221.83 долара за унция.