Азиатските индекси се оттласнаха от най-ниските си стойности за деня, след като лоши данни за китайската икономика повишиха очакванията за нови стимули от правителството на страната.

Индексът, следящ производствената активност в Китай, се сви с най-ускорени темпове от април насам, като възлезе на 48.9 пункта. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на показателя от 49.2 пункта.

„Данните за PMI в Китай са индикатор, че са необходими по-нататъшни стимули, за да се подсигури икономиката на страната да не забави темпа си до под 7% на годишна база“, коментира Анабел Фидес, икономист в Markit.

Анализатори от UBS очакват правителството на Китай да ускори инфраструктурните си инвестиции и да понижи нивото на лихвите отново през следващите няколко месеца.

„Финансовите оценки на китайските акции все още са привлекателни, така че потенциална корекция най-вероятно ще се използва от инвеститорите за заемане на нови позиции", според специалисти от UBS.

Инвеститорското внимание през тази седмица ще бъде насочено към изборите във Великобритания в четвъртък. Към момента нито една от двете водещи партии не води убедително, според предварителните проучвания.

В петък ще бъдат изнесени данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще подсилят или ще намалят очакванията за по-скорошно повишение на лихвите във водещата световна икономика.

Инвеститорите ще следят също така лихвите по държавните облигации в развитите страни, които отбелязаха съществен ръст през изминалата седмица. Лихвите по 10-годишните щатски облигации се повишиха до 2.11%, или най-високото им ниво от седем седмици насам.

Лихвите по 10-годишните немски облигации се повишиха с 21 базисни пункта, или най-голямото седмично повишение от юни 2013 година насам.

„На облигационните пазари вече има заложен сценарий за лошо икономическо представяне в средносрочен план и слаб инфлационен натиск в следващите години“, смята Митър Шафрик, главен икономист в RBC Capital Markets. „Смятаме, че рисковете са заложени в лихвените нива“, допълва още специалистът.

Брентът с доставка през юни се търгува при нива от 66.30 долара за барел.