Отиващата си вече 2014 година бе изключително ползотворна за пазара на първични публични предлагания.

Набраните средства на IPO пазара в световен мащаб са 257.7 млрд. долара, или с 49% повече, в сравнение с предходната година, както и най-много от 2010 година насам, според данни на Dealogic.

През тази година се проведе най-голямото в историята на финансовите пазари първично публично предлагане – това на китайския онлайн търговец Alibaba, в размер на 25 млрд. долара. То превиши предходния рекорд, поставен от IPO-то на Agricultural Bank of China в размер на 22.1 млрд. долара, през 2010 година.

Първичното публично предлагане на банката на Саудитска Арабия - National Commercial Bank, в размер на 6 милиарда долара, както и най-големият австралийски частен здравноосигурителен фонд Medibank Private за 4.9 милиарда долара, са второто и третото най-голямо IPO на тази година.

По сектори, технологичният и финансовият са били най-активни при набирането на капитал. Технологични компании са набрали 59.9 млрд. долара капитал през тази година спрямо едва 11 млрд. долара през миналата. Финансовите компании са набрали 38.5 млрд. долара капитал спрямо 19.2 млрд. долара през 2013 година.

Най-много средства са набрани на NYSE. На пода на нюйоркската фондова борса са осъществени 111 IPO-та, в които са набрани 71.7 млрд. долара - рекорд за борсата. През изминалата година на борсата са набрани 43.9 млрд. долара.

Най-голям брой, или 173, са първичните публични предлагания на Nasdaq, макар и сумата да е по-малка, в размер на 23.3 млрд. долара.

По региони най-много IPO-та са проведени от азиатски компании – за 106.8 млрд. долара, или най-много от 2010 година насам.

Компаниите от Европа са набрали 83.8 млрд. долара капитал.