С наближаването на края на годината е време да обобщим трендовете на световните финансови пазари. Ще погледнем кои са били най-лошите активи сред различните широки класове на отминаващата си вече година.

Инвестициите в суровини като цяло са губеща стратегия през годината. Индексът, следящ представянето на 34-те основни суровини - S&P GCSI, се е понижил с 24% от началото на годината.

Спекулантите са загубили и от късите си залози срещу долара.

Макар щатските индекси да достигнаха нови рекорди, не всички акции се представяха добре. Сред най-засегнатите компании са тези на офшорните петролни компании, като например акциите на Transocean са поевтинели с над 59%.

Рублата е поевтиняла с над 38% спрямо долара, докато петролът тип брент се е понижил с 37%.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат предвид, че слабото представяне на един клас активи през тази година не означава, че същият ще се представя слабо и догодина.

Ето и кои активи са най-лошите при различните класове:

1. Взаимните фондове

Взаимните фондове се представяха различно през тази година. Фондът Nysa Fund е най-зле представящият се фонд, донесъл загуба за инвеститорите в размер на 41%. Фондът е с най-лошия рейтинг от Morningstar.

Той е инвестирал в енергийни компании, като офшорната DryShips, чиито акции се сринаха заради поевтиняването на петрола.

2. Индексните фондове

От началото на годината фондът, базиран на руския пазар - Market Vectors Russia Small-Cap ETF, е най-зле представящият се в класа си, със загуба от около 44% до момента. Слабостта на руската икономика, ниските цени на петрола и международната изолация до голяма степен предопределят и лошото представяне на руския пазар.

3. Големите компании

Индексът S&P 500 е скочил с над 11% през тази година и повечето му компоненти са повишили цените си. Най-губещият му компонент, със загуба от 59% за тази година, както вече споменахме, е компанията Transocean Ltd.

4. Първични публични предлагания

Настоящата година бе изключително активна по направление на проведени IPO-та. Броят им се е повишил с 23.6% спрямо изминалата година, а общо набраният капитал с 65% до 82 млрд. долара.

Проведено бе и най-голямото в историята първично публично предлагане – това на китайската онлайн компания Alibaba Group Holding, набрало 21.8 млрд. долара.

Акциите на Amedica, производител на силиконови импланти, са се понижили с над 90% през тази година в тази категория. При счетоводна стойност от едва 12 милиона долара, компанията е регистрирала загуба от близо 5 милиона долара през изминалото тримесечие.

С над 75% са поевтинели още акциите на North Atlantic Drilling, както и на технологичната компания Sysorex и малоазийската компания за онлайн разплащания MOL Global.

5. Суровините

Годината се очертава като лоша за основните суровини. Брентът е най-губещият сред тях със загуба от над 37% от началото на годината. Свръпредлагането от САЩ и ОПЕК, в условията на слабо повишение на търсенето, бе сред основните причини за поевтиняването на суровината.

6. Валутите

Настоящата година не бе особено положителна за валутите на повечето развиващи се страни. Руската рубла обаче е рекордьор по спад с понижение от 38.9% от началото на годината. Британският паунд, еврото и японската йена отбелязаха сериозни загуби спрямо долара.

7. Фондове, инвестиращи в инструменти с фиксиран доход

Рисковите облигации се представяха относително слабо през тази година. Фондът Aegis High Yield Fund, следящ този род облигации, е сред най-зле представящите се фондове, инвестиращи на паричните пазари, донесъл загуба за инвеститорите от 12.5%.