Един от основните трендове на пазара след кризата – еднопосочното движение на различните класове активи, е на път да се промени, като тази тенденция на промяна може да се запази и догодина, смятат анализатори.

Корелацията между различните класове активи, или това те да се движат заедно нагоре или надолу, е при петгодишен минимум, според данни на брокерската компания ConvergEx. Високата корелация бе сериозен фактор след края на кризата и по време на програмата на обратно изкупуване на активи от страна на Фед на стойност общо 4.5 трилиона долара.

Корелацията достигна близо 100% през последните няколко години, като бе 85.4% през ноември. Към момента корелацията между активите се е понижила до 58.4%.

„Ниската корелация най-вероятно ще е тренд през следващите години“, според Ник Колас, стратег в ConvergEx, цитиран от Bloomberg. “Краят на програмата на изкупуване на активи от Фед позволява на различните активи да се движат в зависимост от собствения си фундамент“, коментира още специалистът.

Промяната е изключително добра новина за мениджърите на активно управляваните фондове, които се справят далеч по-добре и постигат значително по-добри резултати в среда на ниска корелация.

Тази година е на път да се превърне в кошмарна за активните мениждъри, като само един от 10 се представя по-добре от индекса на сините чипове S&P 500.

Слабото представяне на активните фондове пренасочи инвеститорския интерес към далеч по-простите и разбираеми индексни фондове, които освен това се отличават и със значително по-ниски комисиони.

От 2006 година насам инвеститорите са изтеглили 813 млрд. долара от активните фондове, като в същото време са вкарали 960 милиарда долара в пасивните фондове.

Индексните фондове управляват активи на стойност близо 2 трилиона долара, което все още е далеч под управляваните от активните фондове 13.7 трлн. долара.