Щатските инвеститори насочват огромни по размер средства към индексните фондове през последните седмици, което според някои специалисти е тревожен сигнал.

Средствата, насочвани към този род инвестиционни схеми, са се повишили нетно през четири от последните пет седмици в условията на достигнати нови рекорди за индексите.

Виж още: Дж. Сийгъл смята, че справедливата стойност на S&P 500 е 2 300 пункта

За месеца до 26 ноември към индексните фондове са насочени 42.9 млрд. долара, или сума, за последно достигана през декември 2007 година, малко преди пазарът да формира връх, коментират от консултантската компания TrimTabs.

„Наблюдава се твърде много оптимизъм сред инвеститорите, който си личи както по това какво правят, така и по това какво им е усещането за пазара“, коментира Дейвид Сантчи, главен изпълнителен директор на TrimTabs, пред финансовото издание CNBC.

“Търсенето на индексни фондове, базирани върху щатски активи, се е подновило през изминалата седмица, което може да е тревожен сигнал“, допълва още специалистът.

Търгуващите с индексни фондове на ливъридж (стратегия използвана, за да се повиши експозицията към пазара на акции) са преминали към „умерено позитивни“ нагласи спрямо „мечи“ преди това. Това е друг тревожен сигнал, че на пазара има твърде много оптимизъм, смятат от консултантската компания.

Широкият S&P 500 се е повишил с 14% от началото на годината, въпреки разпродажбите в средата на октомври.

Специалистите предупреждават, че откриването на върха на пазара е изключително трудно и макар той да изглежда надценен, може да се задържи в това си състояние дълго време и да продължи с възхода си.