Доларът поскъпна до седемгодишен връх спрямо йената преди очакваните днес данни, които, според прогнозите, ще покажат, че производството в САЩ изпреварва това на останалите основни икономики, което засилва очакванията за вдигане на лихвите.

Доларът увеличи ръста си спрямо валутите на страните, произвеждащи и изнасящи суровини, след като цената на петрола падна до петгодишно дъно. Австралийският долар падна до четиригодишно дъно на фона на спекулациите, че търсенето на злато ще намалее, след като жителите на Швейцария отхвърлиха в референдум предложението Централната банка на Швейцария да съхранява по-големи количества от метала.

Австралия е най-големият производител на злато след Китай. Швейцарският франк поевтиня.

Доларът поскъпна с 0.2% до 118.88 йени, в сравнение с 28 ноември, след като докосна 119.03, което бе най-високото му ниво от август 2007 г. Щатската валута остана почти без промяна спрямо еврото на ниво от 1.2451. Японската валута падна с 0.2% до 147.99 спрямо еврото.

Темпът на щатското производство е по-високо от първоначално очакваното през ноември, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Днес се очакват окончателните данни от Markit Economics.

Федералният резерв на САЩ се приближава към вдигането на лихвите за първи път от 2006 г., докато Централната банка на Япония и Европейската централна банка облекчават паричната политика. Според фючърсните трейдъри вероятността лихвите в САЩ да бъдат вдигнати през октомври е 53%.

Централната банка на Япония неочаквано увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации на 31 октомври. Банката предложи да купи над 1 трлн. йени (8.4 млрд. долара) държавен дълг от пазара днес.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви през миналата семдица, че централната банка е отворена към изкупуването на най-различни активи с цел стимулиране на икономиката. Следващата среща на ЕЦБ е на 4 декември.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо кошница от 10 други основни валути, нарасна с 0.1% до 1 107.66 пункта и върви към най-високото си ниво на затваряне от март 2009 г. Индексът отчете пето поредно месечно повишение през ноември, което е най-дългата му печеливша серия от март 2013 г.

Доларът увеличи ръста си, след като цената на американския лек суров петрол падна под 65 долара на барел до най-ниското си интрадей ниво от юли 2009 г.

ОПЕК реши на 27 ноември да запази производството си без промяна.

Австралийският долар поевтиня, след като предложението Централната банка на Швейцария да държи поне 20% от активите си в злато и никога да не продава злато, бе отхвърлено от 77% от гласоподавателите.

Австралийският долар падна с 0.7% до 84.46 щатски цента, след като докосна 84.17 щатски цента, което бе най-ниското ниво от юли 2010 г. Новозеландският долар поевтиня с 0.3% до 78.14 щатски цента. Австралийският долар и новозеландският долар отчетоха понижения в трети пореден ден.

Цената на златото се понижи с 1.3% до 1 152.52 за тройунция след понижение от 2% на 28 ноември.

Швейцарският франк поевтиня с 0.1% до 96.66 сентима за долара. Франкът падна с 0.1% до 1.20351 спрямо еврото.