Последните две години определено не са годините на златото. От пика на благородния метал при ниво от 1 923.70 долара за унция през септември 2011 година златото е загубило 40% от стойността си.

И макар ценният метал да не е регистрирал сериозно понижение през тази година, той не успява да намери и пътя нагоре за една по-сериозна корекция.

Не всички анализатори са песимистично настроени за цената на златото за следващата година. Според Джордж Геро, анализатор в RBC Capital Markets, металът ще възстанови част от изгубеното догодина.

„Спадът от 1 900 долара до 1 150 е отражение на това, че всички изоставиха златото в търсене на по-добре представящи се активи. И това продължава“, коментира Геро пред финансовото издание CNBC.

През тази година спадът в цената на златото е предопределен от поскъпването на долара спрямо останалите основни валути. Златото се измерва в долари, и напълно логично, поскъпването на зелените пари е свързано с поевтиняване на метала.

В допълнение, инвеститорите се насочват традиционно към златото в търсене на протекция срещу инфлацията. При липсата на инфлация обаче намалява сериозно и търсенето на суровината.

Премахването на стимулите за щатската икономика и очакваното повишение на лихвите от страна на Фед са други фактори в ущърб на златото.

През следващата година обаче ще видим промяна във възприемането на златото, основно поради стимулите в Европа, Китай и Япония, смята Геро.

„Очаквам нива между 1 300 и 1 400 долара за унция към края на следващата година“, коментира още Геро.