Поевтиняването на среброто до четиригодишен минимум доведе до изключително силно търсене на сребърни монети и други изработени от сребро продукти.

Търсенето на сребро е изключително силно през последните дни в Азия и САЩ, където трудно е могат да бъдат намерени продукти.

Среброто се понижи до четири и половина годишен минимум днес при 15.17 долара за унция, като от началото на годината металът е загубил 21% от стойността си.

„Налице е изключително силно търсене на сребро през последните дни, както на монети, така и на кюлчета от 1000 унции“, коментира Марк Обрайън, дилър в GoldCore.

Търсенето на сребърни монети и кюлчета са допринесли за около една пета от търсенето на сребро през изминалата година, според данни на Silver Institute.

Златото се търгува с най-голям спред спрямо среброто от 2009 година насам. Една унция злато е еквивалентна на 74 унции сребро.

Поевтиняването на среброто става в момент, когато предлагането от някои от водещите производители е ограничено. Слабото търсене на метала от началото на годината намали производствения капацитет.

Това кара някои специалисти да очакват низходящия потенциал при метала да не е много голям от настоящите нива на среброто.

В средата на април миналата година среброто заличи близо една пета от стойността си само за два дни след разпродажбите на златото. Традиционно среброто е значително по-волатилно в движенията си от златото.