Щатският долар е най-популярната валута в света. Знаете ли обаче откъде идва знакът му?

Той се появява за първи път през 70-те години на 18 век в документи на англоамериканци, които осъществявали сделки с испаноамериканци.

Чак в началото на 19 век обаче знакът добива популярност, като горе-долу по това време са били изсечени и първите официални щатски долари.

Преди това знакът вече се е използвал като съкращение за имена на испански валути и по-точно като съкращение за испанското песо “p”.

И така - как се стига от “p” до знака на долара “$”? Когато във финансови документи се говорело за песо, често песо се съкращавало. Например “1 песо ” на “1 p”.

Когато обаче е в множествено число, като например “1000 песо”, съкращението било “ps“.

Когато попълвали финансови документи и им се налагало да пишат по много пъти “ps”, англоамериканските заселници започнали да сливат “p” и “s” в едно. Горната част на този слят символ приличала на нещо като настоящия знак на долара, но с две вертикални линии, пише Business Insider.

Вижте още: Десетте най-търгувани валути в света

В по-нататъшен пристъп на мързел, англоамериканските заселници започнали да изписват буквата “p” само с една вертикална чертичка пресичаща буквата “s” и така се получил знака ‘$’.

В някои от най-ранните документи, съдържащи това съкращение, често може да се видят и двата варианти на „S” - пресечно с една и с две чертички, което било обозначение за едно и също нещо – испанското песо.

Как така обаче този знак, който първоначално символизирал испанското песо, станал обозначение на щатския долар?

Горе-долу по същото време, в което САЩ изсичали първите си доларови монети, през 1792 г. испанската валута била в сериозно обращение в САЩ и по целия свят.

До голяма степен заради това САЩ избрали доларовите монети да копират испанските монети, по отношение на материала, теглото, следователно и стойността (по това време монетите били от сребро, а стойността им се определяла от тази на среброто).

Този ход на САЩ позволил щатските монети да се обменят спрямо песото по курс 1 към 1. Така било естествено да се използва същия символ за обозначаване на щатския долар, който бил използван и за испанското песо.

Едно интересно нещо, което трябва да се отбележи, е че англоамериканските заселници първи започват да сливат “ps“, което в крайна сметка формира знака на долара. Въпреки че знакът на доларът първоначално се е отнасял за песото, англоамериканците “създават” символа.

Това е от значение, единствено защото обяснява защо паричните суми в долари се отбелязват като “$10″ вместо като “10$”, както испаноамериканците биха го изписали. Знакът на английския паунд предшествал самата цифра при изписването на дадена сума, което било наложено и при долара от англоамериканските заселници.

Вижте още: Кратка история на щатския долар

Има също така някои теории, че знакът на долара всъщност идва от изписването една върху друга на буквите “U” и “S” от „United States“, но те са опровергани в книгата на Флориан Каджори от 1929 г. “История на математическите символи“. Там той посочва някои от най-ранните документи, съдържащи символа “$”, в които не само се говори песото, но и самите те са отпреди съществуването на САЩ и щатския долар.

Друга популярна, но невярна теория е, че знакът на долара идва от испанския долар. Испанските монети били известни като осмаци, като се смята, че 8-цата е формирала “S”, а чертата през нея отбелязвала валутата.

Отново най-ранните документи обаче, в които е използван този символ, показват, че той произлиза от и се използва заедно с “ps“, което обозначавало песо, а не по-малките “осмаци″.

Името "долар" произхожда от думата "талер" която е съкращение от думата “Йоакимсталер” - вид монетa от град Йоакимстал в Бохемия. Днес градът е в границите на Чешката република, а името му е Яхимов. Там са сечени едни от първите монети през 1516 г.