Търсенето на злато в световен мащаб е намаляло с 2% на годишна база до 929 тона за третото тримесечие на 2014 г., показват последните данни на Световния съвет по златото.

Търсенето на златни бижута се понижава с 4% до 534 тона за същия период. Търсенето на злато през миналото тримесечие обаче е било малко над средното тримесечно ниво от 527.6 тона.

Търсенето на бижута в Индия скача с цели 60% на годишна база до 183 тона. Това е второто най-голямо количество, отчетено за трето тримесечие, откакто се води подобна статистика.

Увеличението отчасти отразява слабото представяне на пазара в Индия през третото тримесечие на 2013 г., когато правителството въведе ограничения върху вноса. То обаче е индикация и за апетита на страната за златни бижута.

В Китай търсенето на злато пада с 39% на годишна база през третото тримесечие до 147 тона, но то до голяма степен съвпада с търсенето през третото тримесечие на 2012 г. и с 5-годишната тримесечна средна стойност от 148.2 тона и 154.9 тона, респективно.

Търсенето на бижута в САЩ нараства с 4% на годишна база до 34 тона, като това е най-голямото количество за третото тримесечие от 2009 г. насам. Търсенето на бижута във Великобритания отчита ръст в пето поредно тримесечие.

Търсенето на злато с инвестиционна цел, което е комбинация от плочки и монети и борсово търгувани фондове (ETF), бележи ръст от 6% до 204 тона през третото тримесечие.

Инвестициите в плочки и монети обаче намалява с 21% до 246 тона. Това отразява промените към по-нормални нива на търсене след безпрецедентния скок в потребителското търсене през миналата година.

Отливът на средства от борсово търгуваните фондове, чиито активи са обезпечени със злато, възлизат на 84 тона от началото на годината, в сравнение с 699 тона за същия период на миналата година.

Търсенето на плочки и монети е било много близо до 10-годишната средна стойност от 240.6 тона. Това е важно да се отбележи, тъй като преди финансовата криза от 2008 г. европейският пзар на златни плочки и моменти на практика не съществуваше.

Централните банки са купили 93 тона злато през третото тримесечие на 2014 г., като това е 15-ото поредно тримесечие, в което банките са нетни купувачи на злато. Въпреки това количеството намалява с 9%, в сравнение с придобитите 101 тона година по-рано.

От началото на годината централните банки са купили 335 тона злато, в сравнение с 324 тона за същия период на предходната година. Това се дължи на редица фактори, между които диверсификацията от щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

Търсенето на злато за технологични цели възлиза на 98 тона, или с 5% по-малко на годишна база, тъй като индустрията продължава да се насочва към алтернативни материали.

Общото предлагане на злато пада със 7% през третото тримесечие на 2014 г. до 1 048 тона. Минният добив на злато се стабилизира (ръст от 1% до 812 тона), но златото, добивано чрез рециклиране, пада с 25% до 250 тона, достигайки най-ниското си ниво за деветмесечието от 2007 г. насам – 807 тона.