Спекулантите са понижили бичите си залози за цената на златото до най-ниското им ниво от 2010 година насам вследствие на намаляване на нуждата за хеджиране срещу инфлацията.

Нетните дълги позиции във фючърси и опции са се понижили за пръв път от три седмици, посочиха изнесени днес данни.

Нетните дълги позиции в злато са се понижили с 6.6% до 70 298 фючърсни и опционни контракти за седмицата до 28 октомври. Дългите позиции са се свили с 3.8% - най-много от шест седмици насам.

Поскъпването на долара до четиригодишен максимум е друг фактор, съдействащ за намаляване на позициите в злато и поевтиняването на суровината.

Над 1.3 млрд. долара са били изтеглени от индексните фондове, базирани върху цената на благородния метал през октомври. Това е най-голямата подобна сума през тази година.

Според Майкъл Хей, анализатор в Societe Generale, който правилно прогнозира изпадането на златото в мечи цикъл през изминалата година, ниските цени на петрола до голяма степен ще предопределят ниската инфлация в бъдеще.

„Ние очакваме по-нататъшно поевтиняване на златото и съветваме нашите клиенти да не държат злато в портфейлите си“, коментира Атул Леле, портфолио-мениджър в Deltec International Group, цитиран от Bloomberg.

“Доларът най-вероятно ще продължи да поскъпва спрямо основните валути, след като другите водещи банки по света продължават със стимулите си, докато Фед ги приключи в края на миналия месец. Това е друга причина, която ще оказва низходящ натиск върху цената на златото“, допълва още специалистът.

Фючърсите на златото се понижиха с 4.9% през изминалата седмица до 1 171.60 долара за унция. На 31 октомври златото регистрира най-ниската си от 2010 година насам стойност при 1 160.50 долара за унция.

За сравнение, през изминалата седмица индексът, следящ представянето на суровините, се повиши с 1%, а показателят, следящ представянето на световните борсови индекси, добави 2.5% към стойността си.

Щатската икономика е регистрирала по-ускорен от очакванията ръст през третото тримесечие, което също повлия негативно върху цената на благородния метал.

Междувременно индексите в САЩ се повишиха до нови исторически рекорди през тази седмица, което намали инвеститорския интерес към жълтия метал с цел хеджиране срещу спад на борсите.