Златото загуби част от блясъка си през изминалата седмица, достигайки най-ниската си стойност за тази година. Според някои трейдъри обаче, поевтиняването на благородния метал тепърва предстои.

След обещаващо начало на 2014 година, златото се понижи сериозно от началото на годината вследствие на силния долар и възстановяването на щатската икономика, които намалиха търсенето на благородния метал като „защитна инвестиция“.

Златото приключи в петък под 1 200 долара за унция за пръв път от началото на годината след добрите данни за заетостта в САЩ.

Според Джина Санчез, основател на Chantico Global, златото най-вероятно ще продължи да поевтинява. „Фундаментът пред златото не изглежда добър от доста време насам“, коментира Санчез пред финансовото издание CNBC.

“Повишаване на цената на златото става реалност, когато са налице много лоши перспективи за ръст, когато лихвите са много ниски, когато валутите са слаби или когато има страх на пазарите. В момента липсват подобни условия“, допълва още специалистът.

Нещо повече, физическото търсене на златото се понижава, според Световния съвет по златото. Данни на групата сочат, че търсенето на злато се е понижило с 16% през второто тримесечие на годината спрямо същото тримесечие на миналата година.

„Търсенето на злато в Китай и Индия се забавя“, коментира още Санчез. „Около празниците е времето, когато златото традиционно се радва на силно търсене, като за тази година очакванията са слаби. Наистина липсват фактори в подкрепа на цената на златото“, смята Санчез.

Лоши са перспективите пред златото и от техническа гледна точка, според Тод Гордън, основател на TradingAnalysis.com. Златото е много близо до тест на двойното си дъно при ниво от 1 183 долара за унция, близо до пробив на което бе на два пъти през изминалата година.

„Технически, като трейдъри ние никога не разчитаме на тройно дъно“, коментира Гордън. „Ще има много отнесени стопове при пробив на посоченото ниво и закриване на дълги позиции“, допълва още специалистът.

При пробив на ключовото ниво на подкрепа при 1 183 златото може да поевтинее до около 850 долара за унция, според Гордън.

Ето и графиката, която, според него, обосновава подобно движение към посоченото ниво.