Още една добра новина за мечи настроените инвеститори. Маржин задълженията, или заетите от инвеститорите средства за търговия с акции срещу залог от ценни книжа, са достигнали нов връх през април.

Дж. Поулсън: Възможно е да е формиран връх за щатските индекси

Дори и след отчитане на инфлацията, нивата на заетите от инвеститорите средства са по-високи, в сравнение с пика на борсовите индекси от 2000 и 2007 година.

По време на бичи пазар ръстът на маржин кредитите е основен заряд на повишението на индексите.

Графика: dshort.com

С нарастването в нивата на индексите расте и обемът на средствата, които инвеститорите могат да заемат от брокерите срещу залог на ценни книжа. Така се получава една самозадвижваща се спирала.

Проблемът е, че цикълът се задвижва от само себе си и при понижение на индексите.

Когато цените на акциите падат, това води до увеличаване на изискванията към инвеститорите за поддържане на гаранцията и довнасяне на средства margin call.

На инвеститорите им се налага да продават акции и закриват позиции, за да посрещнат новите изисквания, което само по себе си води до по-нататъшно понижение в нивата на акциите.

Фактът, че заетите от инвеститорите средства са при рекордни нива води до сериозни тревоги сред анализаторите. Проблемът е, че той не сочи времето, когато трендът при акциите ще се промени и ще се превърне в низходящ.

Специалистите припомнят, че акциите могат да продължат да поскъпват, както и обемът на заетите средства да нараства до нови рекордни стойности.

Инвеститорите обаче не бива да се изненадват, ако следващата корекция е много по-голяма и бърза.