Щатските индекси са на крачка от постигането на нови рекорди. И докато все повече стават специалистите, които предупреждават за потенциална корекция след силния ръст от последните няколко години, има и такива, които смятат, че покупката на акции в момента не е лоша идея.

Виж още: Щатските инвеститори са прекалено спокойни и това е притеснително

„Ние харесваме щатските акции в момента и на тези им нива“, коментират Адам Паркър от инвестиционната банка Morgan Stanley.

Според Паркър сега е моментът да се купуват щатски облигации, като той дава три причини, обосноваващи това твърдение.

На първо място, ръстът на щатската икономика ще е отражение на ръста от миналата година. Паркър очаква забавяне на щатската икономика през първото тримесечие и впоследствие ускоряване на ръста през второто и третото тримесечие на годината.

Като втора причина Паркър посочва занижените прогнози за резултатите на водещите щатски компании, което ги прави лесни за преминаване. Толкова ниски очаквания за печалби от водещите щатски компании са рядко явление, което се е случвало едва шест пъти през последните близо 40 години, смята Паркър.

На трето място, инвеститорите не са особено оптимистични за щатските пазари. Нетните експозиции на хеджфондовете към щатски акции са при петгодишните си средни стойности. Това дава възможност за тяхното повишение в бъдеще, смята Паркър.

Тезата на Паркър е, че щатските индекси са посредата на това, което ще бъде най-дългото повишение на индексите в историята.