Бичите инвеститори може би трябва да приберат част от печалбите си днес, поне ако слушат технически анализатори, които очакват корекция на индексите през следващия месец.

Виж още: Доминацията на щатския пазар приключи

Немският основен индекс DAX вече загуби 3-4% от стойността си през изминалата седмица и това може да е тревожен сигнал за щатските индекси, които са на около половин процент от нови рекордни стойности, според техническия анализатор Ясин Каноун, управляващ директор на PivotHunters.

Каноун очаква по-нататъшен спад, както за индекса DAX, така и за широкия щатски S&P 500.

„Определено пазарът ще коригира от тук нататък“, коментира специалистът пред финансовото издание CNBC. “Смятам, че корекцията при DAX започна и най-вероятно днес ще е върхът за широкия индекс S&P 500“, допълва още Каноун.

Изтичането на опционните контракти днес (обикновено през третия петък на месеца) ще е събитието, което ще постави началото на корекцията, смята още Каноун. Тази корекция е вероятно да продължи през следващия един месец и да заличи около десет процента от стойността на S&P 500, според анализатора.

И макар Каноун да е негативен за щатските и европейските индекси в краткосрочен план, той е на мнение, че корекцията ще бъде последвана от силен ръст, който ще отведе индекса S&P 500 при нива от 2 200 пункта.

Подобни очаквания са налице и за немския индекс, който се очаква впоследствие да се повиши до 13 500 пункта.

Предупреждение за корекция на немския пазар направи днес и друг технически анализатор. Според Стив Майли от TheMarketChartist.com, немският DAX „най-вероятно ще продължи да коригира и ще се понижи и през следващата седмица“.

Според Майли, DAX ще намери дъно при нива от около 11 650 пункта през следващата година, което би означавало понижение от 6% от върха му на 10 април. Към момента индексът е при нива от 11 998 пункта. От началото на годината той се е повишил с 22%.