Щатските индекси са на крачка от нови рекорди. Това, разбира се, подклажда сериозни спорове сред пазарните участници отново посоката на пазара от тук нататък.

Виж още: Как да мислим като Уорън Бъфет?

След като приключи при ниво от 5 048 пункта през март 2000 година, преди пукането на интернет балона, на технологичния Nasdaq му отне малко повече от 15 години, за да завърши отново над това ниво.

По време на търговията си вчера широкият S&P 500 също се повиши до нов интрадей рекорд, но не успя да регистрира нова рекордна стойност на затваряне.

През октомври 2008 година, в условията на финансова криза и рекордно ниски стойности за щатските индекси, гениалният Уорън Бъфет призова инвеститорите в статия в New York Times да са спокойни.

Бъфет заяви тогава, че купува акции на американски компании по време на паниката и посъветва хората, които се опасяват от бъдещето на пазара, да погледнат дългосрочно на нещата.

„Малко история тук: по време на Великата депресия индексът на сините чипове Dow достигна исторически минимум от 41 пункта на 8 юли 1932 година. Икономическата ситуация продължи да се влошава, когато на власт идва президентът Рузвелт през март 1933 година.

До този момент пазарът вече е добавил 30% към стойността си. По време на Втората световна война, когато ситуацията в САЩ и Европа е била критична, щатските индекси достигнаха дъно през април 1942 г. По-късно през 80-те години отново е имало много добър момент за покупка на акции, когато инфлацията е била висока, а икономиката се е свивала.

Накратко казано – лошите новини са най-добрият приятел на инвеститорите. Те дават възможност да купите част от бъдещето на Америка на ниски цени.

В дългосрочен план новините за пазара ще са добри. През 20 век САЩ преживя две световни войни и други скъпи военни конфликти, депресия и няколко рецесии, както и паники на финансовите пазари. Премина през петролен шок.

В тези условия индексът на сините чипове Dow се повиши от 66 до 11 497 пункта“, написа Бъфет в своята публикация.

Седем години по-късно това е един от най-ценните съвети на десетилетието, като инвеститорите, които са го послушали, не само са възстановили най-вероятно загубите си, но са отбелязали и съществена възвръщаемост.

От момента, в който Бъфет публикува своя материл през октомври 2008 година, водещите щатски индекси Dow, S&P 500 и Nasdaq се понижиха с нови 20%. Към днешна дата обаче щатските индекси са при нови рекордни стойности.

И докато едва ли Бъфет би казал, че пазарът в момента е скъп, то определено той неведнъж намекна в последните месеци, че пазарът е „справедливо оценен“ въз основа на любимото му съотношение „пазарна капитализация/брутен вътрешен продукт“.

Инвеститорите не бива да забравят и легендарния му цитат „бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни“. Дали алчността не достига доста високи граници в момента е въпрос на време да си проличи.