Случващото се на китайския фондов пазар би следвало да направи родните инвеститори значително по-оптимистични. Това ни показва какво може да се случи на един не особено ефективен пазар (подобен на нашия), при наличието на догонващ потенциал и при предприемане на мерки в правилната посока от страна на правителството (при отваряне на пазара за чужди инвеститори).

Виж още: Защо е добре да инвестираме на БФБ в момента?

Основната прилика между родния и китайския фондов пазар е по направление на силната им зависимост от политически фактори, както и това, че и двата пазара не са особено ефективни.

Основната разлика – китайските индивидуални инвеститори са много по-позитивно настроени към инвестиции на борсата и в много по-голяма степен предопределят посоката на пазара. У нас ситуацията е напълно противоположна, като основната част от активността и посоката на пазара се определя от институционални инвеститори (предимно в лицето на пенсионните фондове).

Повишението на китайския основен индекс до нови седемгодишни рекорди, в условия на рекордни стойности за европейските и щатски индекси, ни кара да се замислим не е ли време да инвестираме на БФБ?

Ето защо моментът за инвестиции на БФБ може да е повече от подходящ:

Крайни стойности на песимизъм

Съвсем скоро бяхме свидетели на крайни стойности на песимизъм. Те бяха предопределени от съчетаването на няколко негативни фактора – планирани промени в пенсионната система (които да засегнат пенсионните фондове) и необмислени законови промени, свързани със собствеността на земеделска земя (които можеха сериозно да засегнат редица публични дружества). В такава среда индексите достигнаха минимални стойности за последната една година.

Казано по друг начин, инвеститорите могат да си зададат въпроса какво по-лошо може да се случи, че да станем свидетели на нови по-ниски стойности за индексите (от достигнатите миналия месец). Ако отговорът е „нищо“, то покупките при настоящите нива на акциите могат да са добра алтернатива.

На пазара се наблюдава и съществена липса на увереност сред специалистите. Едва ли ще намерите много пазарни участници, които уверено да заявят, че моментът за инвестиране на БФБ е подходящ. Страхът все още властва с пълна сила и дори най-смелите сериозно биха се замислили дали да инвестират на борсата. А както е казал Бъфет - „Бъди алчен, когато другите ги е страх“.

Догонващ потенциал

Този фактор определено бе в основата на повишението на китайските индекси с близо 30% от началото на тази година. Световните индекси са при рекордни стойности, а SOFIX е загубил 15% за последната една година. Рано или късно, това ще влезе в полезрението на международните инвеститори, както и на родните портфолио-мениджъри.

Влошаване на ситуацията на международните пазари

Опасенията от корекция на международните пазари може да е друг фактор, който да изиграе позитивна роля в посоката на родните индекси (колкото и странно да звучи това).

След като SOFIX не се повишаваше, докато другите индекси растяха, нормално е да се приеме, че той е слабо колериран с останалите пазари и да се потърси като „спасителен остров“ при евентуална корекция на международните пазари (най-вече от родните институционални инвеститори, които имат значителни експозиции на чуждите пазари).

Липсата на други инвестиционни алтернативи

Лихвите по депозитите се понижиха сериозно в последните години, като тенденцията при тях е към по-нататъшен спад, според пазарните специалисти. Възможно е този факт да накара все повече хора да поглеждат към фондовия пазар за спестяванията си.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.