През първото тримесечие на 2015 г. видяхме, че доста от централните банки по света намалиха лихвените си проценти, като швейцарските банки вече дори взимат пари, за да държите средствата си в тях.

Каква е ситуацията у нас?

Динамиката на банковите лихви следва изцяло траекторията на краткосрочните лихви в еврозоната и за пета поредна година е в посока надолу. Тази динамика се обуславя от високата ликвидност на банковата система, сравнително ниското търсене на банкови кредити и ниските, дори в някои пазарни сегменти отрицателни лихви в еврозоната, според последното изледване на БНБ.

Основните фактори, обуславящи низходящата динамика на лихвите на междубанковия пазар у нас, бяха и ще бъдат значителната наличност на ликвидни ресурси в банковата система в страната, както и политиката на ЕЦБ да поддържа ниски лихвени проценти в еврозоната и да предоставя ликвидност чрез нестандартни мерки като количественото облекчение, което стартира от месец март.

Мерките, които ЕЦБ предприе в борбата срещу ниската инфлация в еврозоната, като понижаването на основния лихвен процент до 0.05%, е вероятно да намалят доходността от чуждестранните активи на българските банки, както и да доведат до по-голямо от очакваното понижение на лихвите по нови депозити у нас.

Вече повече от банките у нас предлагат лихви по депозитите в лева и евро под 1%. А някои от тях дори достигнаха нулеви проценти при краткосрочните депозитни продукти от 1 до 6 месеца.

Каква е тогава алтернативата за тези над 40 млрд. лв. (според БНБ) в банкови депозити?

Капиталовия пазар

Можем да очакваме запазване на относително силно търсене на първичния и вторичния пазар на ДЦК вследствие високата ликвидност на банковия сектор. Същевременно, в съответствие с планираното в емисионната политика на правителството за 2015 г. по-ограничено предлагане на ДЦК на вътрешния пазар спрямо предходната година, е вероятно да се реализира известно понижение в доходността на ДЦК на вътрешния пазар, което да е по-силно изразено при кратко- и средносрочните емисии, според изследването на БНБ.

От 19.03.15 г. страната ни стартира емитирането на три вида еврооблигации с доходност от 2-3%. В същото време на европейския пазар станахме свидетели и на отрицателна доходност при немските облигации с матуритет от 2 години. Явно инвестирането и тук няма да покрие очакванията на тези хора, която желаят по-висока възвръщаемост.

Фондовите борси

За по-консервативните от нас може би добър вариант ще са акциите, например тези с фиксирана доходност. От началото на годината доста от световните борсови индекси, както и акциите, направиха солиден ръст. Само за по-малко от три месеца немският индекс DAX 30 направи покачване от почти 50% (от 7,732 до 12,220).

В същото време американските акции на Уолстрийт реализираха ръст от над 5% и то само през февруари. На БФБ-София обаче положението е по-различно със спад и повечето от основните индекси от около 2% (Sofix от началото на 2015 се е понижил с 1.46%).

Валутния пазар

За всички онези, които предпочитат по-агресивното натрупване на доходност, но и свързано с по-високи рискове от загуба на инвестициите, на разположение е търговията с валути, ценни метали, петрол. Щатският долар, например, имаше рязко почаване спрямо основните си конкуренти през първото тримесечие, докато златото спадна, а петролът е на почти същите нива, както при отварянето на годината.

Всичките тези движения нагоре или надолу в стойността на даден финансов инструмент позволяват извличането на ползи чрез спекулирането на тези пазари.

Какъвто и избор да направите за вашите спестявания, преди всичко ги управлявайте като професионалист с помощта на риск и мъни мениджмънта. Хубавото е, че инвестирането в акции, индекси, злато, петрол, валутни двойки може да се осъществи от само една сметка през платформата MetaTrader 4.

ВНИМАНИЕ: Търговията с валути (Forex) и ДЗР (CFDs) има спекулативен характер и крие риск от загуба. Такъв тип търговия не е подходяща за всякакви инвеститори, затова преди да стартирате на финансовите пазари, моля, запознайте се със свързаните рискове и потърсете независим финансов съвет, ако е необходимо.