Първата асоциация, която имаме за инвеститор на валутните пазари, се свързва с образа на мъж на средна възраст, в костюм и бизнес куфарче в ръка. Интервюто по-долу с успешен форекс трейдър опровергава тази визия.

Валентин Антонов е 19-годишен младеж, който успява да спечели от силната волатилност на пазарите вследствие от последното решение на ЕЦБ. Дали това е късмет или е част от неговата стратегия за правене на печалба?

1. Първо, кажи ни как се заинтересува от пазарите и от колко дълго време се занимаваш с търговия?

Звучеше ми като начин за реализация и докарване на някакъв доход, без да зависиш от някого, без да работиш за някого и без да си по-малък, от когото и да е. Да си "извън системата". За пръв път търгувах с реални пари на 16 г. Консултирах приятел, който си беше отворил сметка.

2. С каква сума започна своята търговия?

Последните ми два "удара" бяха с по 50 лв. начален капитал. Ако мога да го нарека капитал. От първия изтеглих 200 лева, оставих 50 и покрай QE програмата на ЕЦБ миналия месец (последния срив на еврото) за няколко дни ги направих 1300.

Никога не търгувайте с 50 лева. Това е най-голямата подигравка. Сигурната търговия предполага ниска процентна печалба, с повече сделки с голям обем. За големия обем е нужен начален капитал.

3. А според теб от значение ли са условията за търговия и типовете сметки, които пледлагат брокерите за успеха на клиента?

За мен е по-важно отношението и обслужването на брокера. Предполагам, ако се опитваш да скалпираш, няколкото десети от пипа, с които е по-тесен спредът на някой брокер и милисекундите, с които изпълнява сделката по-бързо от другите, би било от значение.

4. Защо избра да търгуваш точно с Адмирал Маркетс?

Адмирал Маркетс са точни. По всяко време има някой, готов да ти помогне по всякакви въпроси - по телефона или в чата.

Случвало се е в петък, към края на работното време, да помоля момичето в чата да забърза плащането, след като съм изтеглил средства и въпреки че имат срок до вторник другата седмица, тя се свързва с другия отдел и успяват да го пуснат, преди да е затворила банката. Не защото са длъжни. Защото имат добро отношение.

5. Каква сметка за търговия използваш и защо се спря на нея?

Честно да ви кажа, не знам. Тази без минимален депозит. И това е причината. Когато започвах, нямах възможност да инвестирам каквито и да са суми, без да съм сигурен в изхода на всичко това. При повечето от конкурентите им има минимална сума, с която можеш да започнеш търговия.

Докато тук и хора без големи възможности могат да изпитат знанията си - без да е нужно да жертват много пари. Става въпрос за начинаещите. Професионален инвеститор не би започнал с 20 лева. За тях са важни нещата, които споменах в предния си отговор.

6. Вярваше ли, че ще успееш на финансовите пазари?

Когато си повярваш много, фалираш. Бъди сигурен, че има възможност да спечелиш и се стреми към това. Но никога не приемай, че си достатъчно добър. Винаги се съмнявай в преценката си. Никога не знаеш достатъчно. Затова, дори и сега не си вярвам.

7. С кои финансови инструменти търгуваш?

Нямам претенции. От началото на годината направих профит покрай две събития - скъсих CAD/JPY преди канадците да намалят лихвения процент и скъсих EUR/JPY преди Драги да обяви началото на QE. Реализирах успех и от къси позиции на озито.

8. Кой мислиш е най-големият мит, който младите хора имат за пазарите?

Техническият анализ.

9. Какво би посъветвал начинаещите трейдъри на форекс пазара?

Научете всичко за техническия анализ. Станете най-добрите (Супер трейдъри). И забравете за него. Просто погледнете какво се случва в света и ще разберете всичко, което графиката не може да ви покаже.

И нещо, което е доста конкретно и досега не съм го споделял на друг трейдър. А ще се изумите колко е просто. В тази сфера информацията и контактите са най-важни. Затова повечето retail трейдъри (аматьори) се събират по форумите.

Истинските икономисти пък се следят един-друг в Twitter. Да. Правиш си профил в Twitter и имаш достъп до съвсем нов свят от информация. За мен беше много странно колко просто е и колко достъпно е било всичко.

С Адмирал Маркетс можете да търгувате форекс, CFDs на акции, индекси, петрол и благородни метали и кой знае 0 може вие да станете следващия Джордж Сорос.