Близо една година, след като петролът влезе в „мечи пазар“ и се понижи силно от нивата си на търговия от 100 долара преди това, някои страни членки на ОПЕК за първи път говорят открито за новата действителност на пазара и „справедливата“ цена на суровината.

Петролните министри на Ирак, Венецуела и Ангола вече изразиха мнения, че нива на суровината между 75 и 80 долара за барел е справедлива. Това се случва малко преди официалната среща на членовете на ОПЕК във Виена през тази седмица.

Това, което предстои да се види от срещата на членовете на ОПЕК, е дали изразената позиция ще стане обща за картела или ще се отнася само за посочените три страни.

Най-важно е каква ще е позицията на Саудитска Арабия. Страната в продължение на години твърдеше, че нива от 100 долара за барел петрол е „справедлива за производителите и потребителите“.

До този момент няма индикации, че Саудитска Арабия смята нива на петрола между 75 и 80 долара за „справедливи“.

На този етап обаче пазарните участници нямат усещането, че страните от картела желаят цената на петрола бързо да се върне при нива над 70 долара за барел. Най-вероятно страните ще се въздържат от намаляване на производството на срещата си в петък.

Не всички страни от ОПЕК приемат настоящите ниски нива на петрола обаче. На Иран са му необходими цени на петрола над 100 долара, за да посрещне бюджетните си разходи.

Подобни цени на петрола заплашват възстановяване на конкуренцията от страна на шистовите производители в САЩ.

„Ако цената на петрола се възстанови силно, шистовите производители отново ще се превърнат в сериозен конкурент“, коментира Клаудио Дескалзи, главен изпълнителен директор на Eni.