Азиатските индекси се понижиха днес, след загубите на щатските пазари вчера, докато еврото запази загубите си от вчера в очакване на данните за заетостта в САЩ.

Изключение от негативните настроения бе Китай, където индексите се повишиха до нови исторически върхове. Шанхайският основен индекс добави 1% към стойността си и се повиши над психохологическата граница от 5 000 пункта за първи път от началото на 2008 г. Широкият CSI300 добави 1.1% към стойността си.

Широкият индекс MSCI се понижи минимално с 0.2%. Японският Nikkei 225 загуби 0.5%, докато южнокорейският KOSPI – 0.4% от стойността си.

Вижте още: Корекция от 10% за щатските индекси до октомври

Гръцкият министър-председател се очаква да предостави предложението на европейските кредитори в парламента днес следобед, но вече изрази сериозни резерви относно него.

Инвеститорското внимание днес ще бъде насочено и към данните за заетостта и безработицата в САЩ. Очакват се 225 000 нови работни места през май при запапазване на нивото на безработицата от 5.4%.

Към момента пазарните участници са заложили едва 30% шанс за повишение на лихвите от страна на Фед през септември и по-добри от очакванията данни за заетостта могат да увеличат тези шансове.

„Най-вероятно ще е необходима стойност на данните между 150 и 250 000, за да може пазарът наистина да започне да приближава времевата рамка за повишение на лихвите“, според Алън Рускин, ръководител на звеното за валутна търговия в Deutsche Bank, цитиран от CNBC.

Вчера щатските индекси приключиха на отрицателна територия, като широкият S&P 500 загуби 0.86% от стойността си, докато индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0.94%. Технологичният Nasdaq понижи стойността си с 0.79%.

Немските облигации продължават да поевтиняват, а лихвите по тях да се повишават. Десетгодишните облигации са с доходност от 0.996% на годишна база, или два пъти повече, в сравнение с преди седмица.

Петролът и златото продължиха да се понижават. Брентът с доставка през юли загуби нови 2% от стойността си вчера и рано тази сутрин се търгува при нива от 62 долара за барел. Погледите на инвеститорите са насочени към срещата на ОПЕК, който ще се проведе днес във Виена.

Златото поевтиня около десет долара и се търгува при нива от 1 177 долара за унция с незабавна доставка. Среброто също отбеляза сериозни загуби и вече е при нива от 16.16 долара за унция с незабавна доставка.